Okinawa elanikud avaldavad meelt USA sõjaväe vastu (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Tuhanded jaapanlased avaldasid täna Okinawa saarel meelt USA sõjaväe kohalolu ja sõjaväelaste kuritegude vastu, mis on ärritanud elanikke juba mitukümmend aastat.

Meeleavaldajad, kelle arv protestiaktsiooni korraldajate sõnul ulatus üle 50 000, kogunesid prefektuuri pealinna Nahasse. Pikalt vindunud pahameele vallandas sedapuhku juhtum, kus endine USA merejalaväelane vägistas ja tappis aprillis kohaliku naise, kes töötas baasis tsiviiltöötajana.

Okinawa elanikud ei ole kunagi leppinud baasidega, mis on USA-Jaapani julgeolekualliansi oluliseks tugisambaks. Jaapani lõunaosas asuv subtroopiline saar on populaarne puhkusepaik, mida lisaks jaapanlastele endile on viimasel ajal hakanud üha enam külastama ka Hiina ja teiste Aasia riikide turistid.

Naha spordipargis peetud meeleavaldus algas vaikuseminutiga mõrvaohvri - 20-aastase Rina Shimabukuro mälestuseks.

Samal ajal peeti demonstratsioon ka Tokyos parlamendihoone ees.

Meeleavaldjad nõuavad ka, et Washington ja Tokyo loobuksid plaanist kolida praegu saare keskosas asuv suur USA merejalaväebaas rikkumata looduse ja puhta veega põhjarannikule.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles