Saksa välisministeerium: Steinmeier rõhus dialoogivajadusele Venemaaga (32)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frank-Walter Steinmeier.
Frank-Walter Steinmeier. Foto: SCANPIX

Saksa välisministeerium ütles selgituseks välisminister Frank-Walter Steinmeieri NATO-kriitikale saksakeelses pressis, et välisministri soov oli väljendada suuremat koostöö- ja dialoogivajadust Venemaaga.

Samas kaitses Steinmeier ettevaatusabinõusid, mida NATO Ida-Euroopa riikide kaitseks ette võttis, kuna tema sõnul on tegu õigustatud ühisreaktsiooniga nii Krimmi annekteerimisele kui ka Venemaa sõjalisele tegevusele Ida-Ukrainas. Küll aga oleks Steinmeieri hinnangul fataalne, pilk kitsalt sõjalisele sfäärile koondada ja ainult heidutuspoliitikast lunastust otsida.

«Euroopa turvalisuse nimel peame taas enda partneritega põhjalikumalt desarmeerimise kasust ja relvastuskontrollist rääkima,» ütles Steinmeier ajalehele Bild am Sonntag. «Rohkem kui 70 aastat rahu Euroopas on suurim väärtus, mis meil on.»

Steinmeier toonitas, et luua on vaja nii palju turvalisust, kui vajalik, ja edendada nii palju dialoogi ning koostööd, kui võimalik.

«Krimmi annekteerimise ja sõjaliste tegevustega Ukrainas on Venemaa tekitanud meie idanaabrites tunde, et eksisteerib oht. Peame võtma seda tõsiselt. Seetõttu oli õige leida NATO-s ühine vastus, ning me tegime seda NATO Walesi tippkohtumisel heaks kiidetud julgestusmeetmetega. Me ei hoia kõrvale oma kohustustest,» lausus Steinmeier Bild am Sonntagile saadetud avalduses.

«Mitte keegi ei saa pidada ette nähtud NATO meetmete ulatuses ohtu Venemaale ning kõikides meetmetes on meie jaoks selge punane joon kinnipidamine NATO-Vene aluslepe,» kirjutatakse teates.

«Samas me ei tohiks praegu olukorda sütitada valju mõõkade täristamise ja sõjahüüetega. Kõik, kes usuvad, et sümboolsed tankiparaadid alliansi idapiiril suurendavad julgeolekut, eksivad. Meil oleks arukas mitte anda ettekäändeid uueks, vanaks vastasseisuks.»

«Oleks saatuslik, kui keskenduksime nüüd ainult sõjalistele külgedele ning otsiksime pääseteed ainult heidutuspoliitikast. Ajalugu õpetab meile, et ühise kaitsevalmiduse tagamise kõrval peab alati olema ka valmidus dialoogi astumiseks ja koostööks. Seetõttu peame oma partneritega veelgi rohkem rääkima desarmeerimise ja relvakontrolli kasust Euroopa julgeolekule.»

«Me ei pühi arvamusalaseid erinevusi ja konflikte vaiba alla. Samaaegselt on meil huvi integreerida Venemaa rahvusvahelisse vastutuspõhisesse partnerlusse. Praeguste näidete seas on Iraanil tuumapommi saamise ennetamine, võitlus äärmusliku islamismi vastu Lähis-Idas ja riiklike struktuuride stabiliseerimine Liibüas,» lisas Steinmeier.

«Rohkem kui 70 aastat rahu Euroopas, vähemalt ilma suure sõjata Euroopa pinnal, on meie kõige väärtuslikum aare. Teen omalt poolt kõik, mis suudan, tagamaks, et seda ei asetata ohtu. Meie maksiim peab olema järgnev: nii palju julgeolekut, kui vajalik, ning nii palju dialoogi ja koostööd, kui võimalik,» lausus minister.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles