Iraanis hoiti ära massiivne terrorirünnak

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teheran.
Teheran. Foto: SCANPIX

Iraani luureametnikud paljastasid riigi suurima terrorivandenõu pealinna Teherani ja teiste islamivabariigi provintside vastu, teatas täna riigitelevisiooni.

Iraani luureministeeriumi teatel on seoses kavandatavate pommirünnakutega vahistatud mitu kahtlusalust, operatsiooni käigus konfiskeeriti lõhkekehi ja laskemoona. Võimud ei avalikustanud vahistatute isikuid, kuid nimetasid neid takfiri´deks, mis on araabia- ja farsikeelne halvustav sõna teisi uskmatuteks pidavate moslemite kohta.

Iraani võimud nimetavad sageli takfiri´deks ka sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) pühasõdalasi, kuid pole teada, kas ISIS on paljastatud vandenõuga seotud.

Iraani kõrgeima julgeolekunõukogu sekretär Ali Shamkhani ütles uudisteagentuurile ISNA, et vandenõu sisaldas plaane enesetapurünnakuteks Teheranis.

Šiiitlik Iraan on toetanud ISISe vastu nii Iraagi kui ka Süüria keskvalitsust ning on hoiatanud pühasõdalaste võimalike rünnakute eest riigis. Samas ei ole Iraani linnad rünnakuohuga silmitsi seisnud.

Iraani politsei suurendas novembris ja detsembris kohalolekut pealinnas Teheranis, tekitades muret võimaliku rünnaku üle. Pealinna politseiülem Hossein Sajedinia ütles toona, et politsei suurendas kohalolekut terrorismivastase õppuse raames.

Iraani luureminister Mahmoud Alavi teatas 20. mail riigis 20 terrorirühmituse likvideerimisest, mis plaanisid õhkida riigis pomme ja tekitada ebakindlust.

Läinud nädalal tapsid Iraani väed Iraagi piiri lähistel 12 kurdimässulist. Võimude sõnul kuulusid kurdid rühmitusse Kurdistani Vaba Elu Partei (PJAK). Tegemist on Iraani kurdide rühmitusega, millel on tihedad sidemed Türgi keelatud Kurdistani Töölisparteiga (PKK).

Samal päeval tapeti riigi kaguosas viis sunniitliku äärmusrühmituse Jaish-ul Adl liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles