Kongo DV endine asepresident mõisteti 18 aastaks vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Pierre Bemba mõisteti 18 aastaks vangi Rahvusvahelise Kriminaalkohtu ees
Jean-Pierre Bemba mõisteti 18 aastaks vangi Rahvusvahelise Kriminaalkohtu ees Foto: Michael Kooren/AP

Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) mõistis Kongo Demokraatliku Vabariigi endise asepresidendi Jean-Pierre Bemba seoses 2002. aastal Kesk-Aafrika Vabariigis toime pandud jõhkrate vägistamiste ja tapmistega 18 aastaks vangi.

«Kohus mõistab härra Jean-Pierre Bemba Gombole kokku 18 aastat vangistust,» ütles kohtunik Sylvia Steiner, kelle sõnul endine omakaitsejõudude juht ei suutnud talitseda 2002. aasta oktoobri lõpus KAV-i saadetud eraarmeed, mis pani seal «kohtutava jõhkrusega toime sadistlikke vägistamisi, tapmisi ja rüüstamisi».

Karistuse määranud kolm kohtunikku ütlesid, et ei leidnud kergendavaid asjaolusid karistuse leevendamiseks.

Steineri sõnul Bemba mitte üksnes ei sallinud väejuhina kuritegusid, vaid tema suutmatus tegutseda oli sihilikult suunatud rünnakute julgustamisele tsiviilelanikkonna vastu.

Prokurörid nõudsid Bembale 25-aastast vangistust. Kongo DV endise asepresidendi kaitseadvokaadid on lubanud otsuse edasi kaevata.

Märtsis süüdi mõistetud Bemba on kõrgeim ametiisik, kellele ICC on vanglakaristuse määranud.

Enne vahistamist elas Bemba maapaos Portugalis ja ta võeti kinni 2008. aastal Brüsselis, kui ICC mehe tagaotsitavaks kuulutas.

KAV-is sooritatud tapatalgud pani toime Kongo DV endise asepresidendi eraarmee, Kongo Vabastusliikumine (MLC), kes saadeti KAV-i suruma maha president Ange-Félix Patassé'i vastast riigipöördekatset. MLC 1500 sõdurit vägivallatsesid KAV-is viis kuud, mille käigus langesid kohtunike sõnul vägivalla ohvriks terved perekonnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles