POSTIMEES SUURBRITANNIAS. Brexiti videoreportaaž Londonist: kuidas hääletasid kohalikud?

Kerstin Meresma
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Londonis on täna võrreldes eelmise nädalaga aktiviste ja referendumit kajastavat informatsiooni tänavapildis näha kordades rohkem, kui eelmisel nädalal. Seda nii Brexiti pooldajate kui vastaste puhul. Ühe hääletuspunkti ees seisev valjuhäälne daam, kes jagas flaiereid ja jäämise poolt hääletamist propageerivaid märke on eriliselt eredalt meede jäänud. 

Teise poole esindajana võiks välja tuua ühe Londonis elava itaallase, kes mööda linnatänavaid kõndides jagas infot selle kohta, miks Suurbritannia lahkuma peaks. Seda tegi ta ka suure veendumusega. Arvestades, et tegu on immigrandiga, on säärane toetusavaldus just lahkujate poolele üllatav. 

Ka taksodel on märgata olnud kleebiseid ja Briti lippe, mis siis näitavad juhi hoiakut Brexiti suhtes. Ka on paljudel möödakäijatel rinnas keebised, mis näitavad, et nad valisid Euroopa Liidu, mitte üksi jäämise.

Seni hääletanutest, keda õnnestus küsitleda on enamus siiski ELi jäämise poolt, kuid kohtasin ka paari vastast. Põhjus, miks soovitakse EList lahkuda on enamasti seotud suurema iseseisvusega. 

 Hääletuspunktidesse reportereid sisse ei lubata enne eelnevalt saadud loata, mida annab välja linnavalitsus, kuid seistes selle jaoskonna ees, kus oma panuse Brexiti referendumisse andis täna hommikul ka Suurbritannia peaminister David Cameron, oli kohati suurem ajakirjanike, kui hääletajate hulk.

Huvi referendumi vastu on ülemaailmne ja seisin kõrvuti reporteritega nii Lähis-Idast, USAst, Uus-Meremaalt ja muidugi mitmetest Euroopa riikidest. 

Üldine linnapilt on siiski jätkuvalt igapäevane ja rahulik, pigem tekitab ärevust massiivne ajakirjanike kohalolek, keda siis filmitakse ja pildistatakse. Enamus hääletajatest ei taha kommentaari anda ja kiirustab edasi oma igapäevaseid asju ajama. 

Tulemusi on oodata homme hommikuks ja hääletusjaamad suletakse kella 10 ajal õhtul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles