Teadlased leidsid zikaviirust ründavad antikehad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zika viirust kannavad emased moskiitod.
Zika viirust kannavad emased moskiitod. Foto: SCANPIX

Euroopa teadlased teatasid täna, et avastasid zikaviirust ründavad antikehad, mis võivad avada tee vaktsiini väljatöötamisele.

Laboris tehtud katsete käigus avastatud antikehad sisuliselt neutraliseerivad zikaviiruse inimrakkudes ning aitavad võidelda ka zikaviirusele lähedase dengeviirusega, kirjutas uurimismeeskond.

Avastus võib viia universaalse vaktsiini väljatöötamiseni, mis töötab mõlema viiruse vastu, lisas meeskond avalduses.

Zikaviirust hävitavad molekulid leiti inimestes, kes olid varasemalt nakatunud dengeviirusesse ja kelle immuunsüsteem oli tootnud antikehi sellega võitlemiseks.

«Antikehi võidakse näiteks kasutada rasedate naiste kaitsmiseks zikaviirusesse nakatumise eest,» lausus Prantsuse Pasteuri Instituudi viroloogiaekspert Felix Rey, kes on üks ajakirjades Nature ja Nature Immunology avaldatud artikli kaasautoritest.

Samas rõhutas Rey, et töötava vaktsiini loomiseni on ilmselt palju aega. «Palju tuleb veel ära teha, eelkõige kliiniline uuring. See võib võtta mõnda aega.»

Zikaviirusele puudub vaktsiin või ravi. Enamikel juhtudel on viiruse sümptomid leebed - lööve, liigesevalu või palavik. Kõige tõsisem zika viirusega seostatud haigus on mikrotsefaalia ehk imikute aju alaareng.

Zika viirus avastati 1947. aastal Ugandas ja jõudis Ladina-Ameerikasse eelmisel aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles