Kanada on mures Venemaa käitumise pärast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada peaminister Justin Trudeau.
Kanada peaminister Justin Trudeau. Foto: SCANPIX

Kanada peaministri Justin Trudeau sõnul on tema ja ta valitsus tõsiselt mures Venemaa jõulise käitumise pärast.

Peaminister tegi avalduse kolmapäeval ajal, mil tema valitsus kaalub, kas asuda juhtima ühte Baltimaadesse saadetavatest NATO pataljonidest.

«Me oleme tõsiselt mures Venemaa ja selle tegude pärast ning, nagu alati, oleme Venemaaga taaslävimise viisis mõistuslikud ja kindlad,» lausus Trudeau.

Valitsusjuht kordas Kanada nõuet, et Venemaa peab kinni pidama Minski lepetest, milles nähakse ette relvarahu ja rida poliitilisi, sotsiaalseid ja majanduslikke meetmeid Ukraina idaosas vältava konflikti lõpetamiseks. Vägivald piirkonnas on jätkuvalt pea igapäevane.

Ukraina ja lääneriigid süüdistavad Venemaad Ida-Ukraina konflikti õhutamises pärast seda, kui Vene üksused annekteerisid Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare.

Trudeau nimetas Venemaa tegevust Ukrainas illegitiimseks ja vastutustundetuks.

Venemaa president Vladimir Putin sarjas eile NATO-t agressiivse tegevuse eest Venemaa piiri lähistel ning hoiatas, et see sunnib Venemaad suurendama oma sõjalist võimekust.

NATO teatas möödunud nädalal, et saadab Eesti, Lätti, Leetu ja Poolasse kokku neli tuhandemehelist pataljoni, mille eesmärk on heidutada Venemaad ning rahustada NATO liikmesriike. Praegustel andmetel paluti Ottawal võtta juhtroll ühes pataljonidest. Otsus langetatakse 8.-9. juulini toimuval Varssavi tippkohtumisel.

Prantsuse valitsus teatas kolmapäeval, et Ukraina kriisi asjus on toimunud edusamme ning juulis võidakse korraldada küsimuses uus tippkohtumine.

Vene presidendi abi Juri Ušakovi sõnul pole tingimused täidetud eduka kohtumise korraldamiseks nn Normandia neliku riikide formaadis. Viimasesse kuuluvad Ukraina, Venemaa, Prantsusmaa ja Saksamaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles