Colombia valitsus ja FARC allkirjastasid relvarahuleppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colombia presidendi Juan Manuel Santos ning FARCi juhi Timoleon Jimenesi vahel sõlmitud ajaloolist lepet vahendas Kuuba president Raul Castro.
Colombia presidendi Juan Manuel Santos ning FARCi juhi Timoleon Jimenesi vahel sõlmitud ajaloolist lepet vahendas Kuuba president Raul Castro. Foto: SCANPIX/REUTERS

Colombia valitsus ja vasaksisside rühmitus Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC) allkirjastasid täna lõpliku relvarahuleppe, millega astuti üks viimastest sammudest Ladina-Ameerika pikima sisekonflikti lõpetamiseks.

Dokumendile andsid allkirja Colombia president Juan Manuel Santos ning FARCi juht Timoleon Jimenes. Pärast allkirja andmist surusid pooled ka kätt.

Allkirjastatud dokument pole veel terviklik rahulepe, kuid relvarahulepe tähendab relvakokkupõrgete lõppu pool sajandit kestnud konfliktis.

Tseremoonial ette loetud leppes toodi välja, kuidas 7000 FARCi võitlejat demobiliseeritakse ja kuidas nad pärast tervikliku rahuleppe sõlmimist oma relvad ära annavad. Kohapeal viibisid teiste seas FARCi komandör Rodrigo «Timošenko» Londono, ÜRO peasekretär Ban Ki-moon, USA erisaadik ning Kuuba, Tšiili, Venezuela ja teiste Ladina-Ameerika riikide presidendid.

Colombia keskvalitsuse ning selle vastu võidelnud FARCi konfliktis hukkus viie aastakümnega 260 000 inimest ning 45 000 on tänini kadunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles