Brexiti kobrutavas kiiluvees kohtusid Hollande ja Le Pen

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollande ja Le Pen eilsel kohtumisel.
Hollande ja Le Pen eilsel kohtumisel. Foto: FT.com

Eile kohtusid Elysées president François Hollande ja Marine Le Pen – märk sellest, kuivõrd kesksele kohale on Brexiti järellainetuses kandunud Prantsuse paremleeri liider.

Hollande’i kutsel kogunesid kiirkorras kohtumistele kõik prominentsed Prantsuse parteijuhid, et kooskõlastada mingisugune vastus sündmustele Suurbritannias.

Samal ajal on Prantsuse presidendivalimisteni jäänud alla aasta, kirjutab Financial Times. Eeldatavasti kandideerivad valimistel nii Hollande kui Le Pen.

Ühtlasi kohtus president oma eelkäija Nicolas Sarcozyga, kellest talle samuti ilmselt konkurent kujuneb.

Brittide otsus Euroopa Liidust lahkuda on veelgi parandanud Le Pen’i profiili, kelle Rahvusrinne on niigi kohalikel valimistel muljetavaldavaid tulemusi saavutanud.

Le Pen kordas laupäeval oma üleskutset korraldada väljume-jääme rahvahääletus ka Prantsusmaal. Ta kirjeldas ka kavatsusi kujundada brittide lahkumine võimalikult valusaks eeskujuks teistele rahvastele Euroopa Liidus.

«On ilmne, et mõned inimesed tahavad, et see lahutus oleks võimalikult valus, et teised ei võtaks endale pähe mõtet minna sama teed, kui britid,» ütles ta pärast kohtumist Hollande’iga.   

Teatavasti on Prantsuse välisminister Jean-Marc Ayrault nõudnud Suurbritanniale juba lähipäevil uut peaministrit, samal ajal kui David Cameron kujutab ette sujuvamat protsessi kuni oktoobrini. 

«Uus peaminister tuleb määrata [Ühendkuningriigis], sellele kulub paar päeva,» ütles Ayrault.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles