Türgi kritiseeris paavsti sõnavõttu Armeenia genotsiidi kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus ja Karekin II.
Paavst Franciscus ja Karekin II. Foto: AFP/SCANPIX

Türgi mõistis hukka paavst Franciscuse reedese sõnavõtu Armeenia genotsiidi kohta, kutsudes seda äärmiselt kahetsusväärseks.

Türgi asepeaminister Nurettin Canlikli väitel on katoliku kiriku pea seisukoha põhjuseks ristisõdade mentaliteet, vahendas uudisteagentuur Anadolu.

Paavst mõistis reedel visiidil Jerevanis hukka armeenlaste massimõrva Esimese maailmasõja ajal.

«Kahjuks oli see tragöödia, genotsiid, esimene möödunud sajandi laiduväärsetest katastroofidest,» sõnas paavst.

«Paavsti teguviisis on võimalik näha ristisõdade aegse mentaliteedi peegeldust,» sõnas Türgi asepeaminister paavsti kõne kohta.

Armeenia sõnul tapsid Osmani impeeriumi väed aastatel 1915-1917 umbes 1,5 miljonit armeenlast. Jerevan ja välismaal elav armeenia diasporaa on pikka aega püüdnud saada rahvusvahelist toetust tapatalgute genotsiidiks tunnistamisele.

Türgi sõnul tapeti 300 000-500 000 armeenlast ja sama palju türklasi kodusõjas, mis puhkes armeenlaste otsuse tõttu alustada osmanitest valitsejate vastu ülestõusu ja asuda riiki tungivate Vene vägede poolele.

Franciscus nimetas toimunut genotsiidiks ka 2015. aastal, mille järel kutsus Ankara oma esindaja Vatikanist tagasi.

Samas kutsus paavst oma visiidil üles ka lepitusele Armeenia ning Türgi vahel, samuti Mägi-Karabahhis, kus territooriumi üle tülitsevad Armeenia ning Aserbaidžaan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles