Briti opositsioonijuhi tool kõigub

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leiboristide juht Jeremy Corbyn.
Leiboristide juht Jeremy Corbyn. Foto: AP/Scanpix

Briti opositsiooniliider Jeremy Corbyn ütles eile, et ei kavatse kriitika tõttu seoses suutmatusega veenda valijaid Euroopa Liidu liikmeks jäämist toetama Tööpartei esimehe kohalt lahkuda.

Corbyni varivalitsuse 11 liiget panid eile ameti maha, süüdistades teda suutmatuses koondada Tööpartei töölisklassi valijaid ELi jäämise kampaania taha.

Corbyn tõrjus kriitikat, ütles, et ei kavatse reeta nende Tööpartei liikmete usaldust, kes ta septembris erakonnajuhiks valisid, ja lubas oma varivalitsuse ümber korraldada.

«Ma kahetsen tänaseid tagasiastumisi minu varivalitsusest, aga ma ei kavatse reeta nende usaldust, kes minu poolt hääletasid - ega nende miljonite oma üle riigi, kes vajavad, et Tööpartei neid esindaks,» ütles leiboristide liider, keda on kirjeldatud ka patsifisti ja sotsialistina.

«Need, kes tahavad Tööpartei juhtkonda muuta, peavad kandideerima demokraatlikel valimistel, kus ka mina olen kandidaat,» ütles Corbyn.

«Järgmise 24 tunni jooksul korraldan ümber oma varivalitsuse ja teatan uuest juhimeeskonnast, et viia edasi Tööpartei kampaaniat õiglasema Suurbritannia eest ja selleks, et saada meie rahva jaoks parim kokkulepe Euroopaga,» teatas ta eile õhtul.

Üheteistkümne varivalitsuse liikme tagasiastumine sai alguse erakonna välispoliitika kõneisiku Hilary Benni vallandamisega varivalitsusest.

«Ta on hea ja korralik mees, ent ta ei ole juht ja selles on probleem,» ütles Benn BBC-le Corbyni kohta.

Benn lahkumine tõi kaasa terve rea varivalitsuse liikmete tagasiastumise. Lahkujate seas on tervishoiuküsimuste kõneisik Heidi Alexander, haridusküsimuste eestkõneleja Lucy Powell, Šotimaa-teemade kõneisik Ian Murray ja transporditeemade eestkõneleja Lilian Greenwood, justiitsküsimuste kõneisik Charles Falconer.

Neljapäevasel ajaloolisel referendumil toetas enamiku erakonna parlamendisaadikute ja juhtkonna soovituste vastaselt EList lahkumist kolmandik Tööpartei toetajatest.

Kriitikute sõnul jättis Corbyni tegevuse valijate veenmisel kõvasti soovida.

Reedel esitasid kaks Tööpartei parlamendisaadikut taotluse usaldushääletuse korraldamiseks Corbyni vastu, mida erakonna parlamendifraktsioon asub täna arutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles