Kongo armeekomandöri süüdistatakse massivägistamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo DV sõdurid riigi idaosas Walikales. Armee peab seal mässulistega verist võitlust maavarade üle.
Kongo DV sõdurid riigi idaosas Walikales. Armee peab seal mässulistega verist võitlust maavarade üle. Foto: SCANPIX

Kongo DV sõjaväekomandöri süüdistatakse riigi idaosas uue aasta esimesel päeval karistusoperatsiooni korraldamises, mille käigus vägistasid sõdurid vähemalt 50 naist.

Ühe ohvri ja ÜRO allikate sõnul andis kolonelleitnant Kibibi Mutware käsu Fizi linnas 1. jaanuaril toime pandud massivägistamiseks. Kuigi Kongo DV konfliktis on sõjaväge massivägistamistes süüdistatud varemgi, peetakse seda juhtumit suurimaks ühekordseks intsidendiks, kirjutas BBC.

Kibibi eitab süüd, öeldes, et sõdurid tegutsesid linna laastates omapäi.

Vägivald Fizis puhkes pärast seda, kui kaks meest ühe naise pärast kaklema läksid. Pärast ühe sõduri tapmist korraldasid valitsusväed linnas brutaalse karistusoperatsiooni – kohaliku haigla juhi sõnul pussitati inimesi ja vägistati naisi.

Haigla ja abiorganisatsioon Médecins Sans Frontières on linnas ravinud 51 vägistamisohvrit ning arstid eeldavad, et nende poole pöördub veel rohkem inimesi, kui rünnakute eest põgenenud inimesed tasapisi linna naasma hakkavad.

Kongos on tavaline, et vägistamise ohvriks sattunud naised hoiavad seksuaalrünnaku saladuses, et oma meeste ja pere silmis mitte häbisse langeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles