Sosnovõi Boris põles tuumaseadeldiste kompleks (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitus Sosnovõi Bori tuumajaamakompleksis.
Ehitus Sosnovõi Bori tuumajaamakompleksis. Foto: Vadim Zhernov/RIA Novosti/Scanpix

Eesti lähistel Leningradi oblastis asuvas Sosnovõi Boris põles laeva tuumaseadeldiste katsekeskus.

Möödunud nädalal toimus Leningradi oblastis Sosnovõi Bori linnas  A.P. Aleksandrovi nimelises teaduslik-eksperimentaalses tehnoloogia instituudis, kus asub laeva tuumaenergia seadeldiste katsekeskus, tulekahju. Portaali oilru.com andmetel puhkes tulekahju katuse remondi käigus ja selle kustutamine võttis aega ligi kuus tundi.

«Radiatsiooni tase Sosnovõi Boris, kus süttis A.P. Aleksandrovi nimelise teaduslik-eksperimentaalse tehnoloogia instituudi ühe hoone katus, on praeguseks normis,» kirjutati eile ametkonna napis teadaanne.

Täpsemaid selgitusi, mida tähendab «praegusel hetkel normis» ja kas tulekahjuga kaasnes siiski mingi leke, ei õnnestunud väljaande «Naša Versija» reporteritel teada saada, hoolimata nende korduvatest pöördumistest ametkonna poole.

Hoones, kus tulekahju toimus, asuvad portaali andmetel tuumaseadeldised. Kustutustöödel osalesid mitu tuletõrjekomandot Sosnovõi Borist, neile lisaks tuletõrjujad Sankt-Peterburist. 5 miljonilise elanikkonnaga Sankt-Peterburg asub sealt vaid 80 kilomeetri kaugusel. Asutuse juhtkond ei ole siiani selgitanud tulekahju mõju ja tagajärgi tuumaseadeldistele. Ei ole ka teatatud, kas tuumareaktorid tule levimise ajal töötasid või seisid.

«Probleem on selles, et sarnased juhtumid sõjalistel tuumaobjektidel jäetakse tavaliselt kommenteerimata,» selgitab tehnikateaduste doktor, professor Igor Ostretsov.

Läänemere rannikul asuvas Sosnovõi Bori linnas, Eesti piirist 80 kilomeetri kaugusel, on täna kokku üheksa tuumareaktorit. Neli neist asuvad Sosnovõi Bori ehk ametliku nimega Leningradi tuumaelektrijaamas LAES-1, mis ehitatati aastatel 1973-1981 ja viis reaktorit Aleksandrovi-nimelises tuumaallveelaevade arendamise keskuses. Kui kümmekonna aasta jooksul valmivad uue tuumajaama LAES-2 neli plokki, kasvab selles linnas reaktorite arv 13ni.

Avariid Sosnovõi Bori tuumajaamas:

  • 1975, ulatusliku radioaktiivse reostusega
  • 1992, radioaktiivse reostusega
  • 2005, tulekahju ja plahvatusega
  • 2009, tõenäoselt ilma radioaktiivse lekketa
  • 2015, 17. detsembril peatati avarii tõttu 2. energiaplokk
Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles