Cameron: ELile lahkumisavalduse esitamine jääb uuele peaministrile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia valijad otsustasid eelmisel neljapäeval referendumil EList lahkuda.
Suurbritannia valijad otsustasid eelmisel neljapäeval referendumil EList lahkuda. Foto: JUSTIN TALLIS/AFP

Briti peaminister David Cameron ütles teisipäeval Euroopa Ülemkogul, et otsus Lissaboni lepingu lahkumisklausli, artikkel 50 aktiveerimise kohta jääb järgmisele peaministrile, vahendas BBC.

«Ehkki Suurbritannia lahkub Euroopa Liidust, ei pööra ta ELile selga,» ütles Cameron Brüsselis ELi tippkohtumise avapäeva järgsel pressikonverentsil.

Suurbritannia valijad otsustasid eelmisel neljapäeval referendumil EList lahkuda.

Cameroni ei kahetse enda sõnul referendumi korraldamist. «Loomulikult kahetsen ma tulemust, ent mitte referendumi korraldamist. See oli õige asi,» ütles ta.

Peaminister ütles, et ELi liidrite seas oli «palju mõistmist», et London vajab lahkumiskõneluste ametlikuks alustamiseks aega.

«Seda pole võimalik ajalistesse raamidesse suruda,» lausus ta.

Cameroni sõnul tahavad kõik näha selget mudelit Suurbritannia tulevastest suhetest ELiga. Briti valitsusjuht tunnistas, et on võimatu saada kõiki liikmesuse tulusid ilma mõnede «kuludeta».

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ütles teisipäeval, et EL ei saa hakata pidama läbirääkimisi edasiste suhete üle Suurbritanniaga, kuni too ei ole ametlikku lahkumisavaldust esitanud.

Cameroni järeltulija peaks selguma septembris ning ametisse astuma oktoobriks.

ELi asutajariigid on kutsunud Suurbritanniat viivitamatult lahkumisavaldust esitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles