USA eriesindaja tahab IS-i alistada 14 kuu jooksul (2)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA eriesindaja IS-i vastase koalitsiooni juures Brett McGurk senati ees ütlusi andmas.
USA eriesindaja IS-i vastase koalitsiooni juures Brett McGurk senati ees ütlusi andmas. Foto: AFP/SCANPIX

USA juhitava koalitsiooni sõjategevus äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu Iraagis ja Süürias võib lõpule jõuda 14 kuu jooksul, ütles Washingtoni eriesindaja koalitsiooni juures Brett McGurk teisipäeval senatis.

IS-i vastases koalitsioonis osaleb umbes 65 riiki. Ühendriigid alustasid IS-i vastast sõjategevust Iraagis 2014. aasta augustis ja Süürias sama aasta septembris. Kampaania kestvuseks planeeriti esialgu kolm aastat.

USA seadusandjad, eriti vabariiklased on president Barack Obama strateegiat sageli kritiseerinud, pidades seda liiga ettevaatlikuks.

McGurk ütles vastuseks senaator Ron Johnsoni küsimusele, kas USA suudab IS-i 14 kuuga alistada, et ta soovib sellega tunduvalt varem ühele poole saada.

"Me liigume tempos, mis viib minu hinnangul" IS lüüasaamiseni, lausus McGurk.  

Iraagi julgeolekujõud saavutasid äsja kontrolli Anbari provintsi pealinna Fallujah' üle ja loodavad võtta IS-ilt tagasi ka riigi suuruselt teise linna Mosuli.

Süürias võitlevad USA toetusega Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) Türgi piiri lähistel Manbijis IS-iga ja loodavad linna peatselt vallutada.

Seejärel ootab ees lahing IS-i de facto pealinna Raqqa pärast.

USA Luure Keskagentuuri (CIA) direktor John Brennan hoiatas samas eelmisel nädalal, et pühasõdalaste terrorismivõimekus ja ülemaailmne haare ei ole vähenenud ning terrorirünnakute arv väljaspool Süüriat ja Iraaki on suurenemas.

McGurk ütles kongresmenidele, et IS-i välisrahastus on katkestatud ning džihadistide internetipropagandat on nüüd edukalt tõrjumas inimeste, ühenduste ja firmade ülemaailmne võrgustik.

Tema sõnul tapetakse IS-i liidreid tempoga üks kolme päeva jooksul. "ISIL-i territoorium on vähenemas. Iraagis on nad 18 kuuga kaotanud umbes 50 protsenti nende käes olnud aladest, Süürias 20." 

"Praegu on meil kohapeal paigas süsteem, mida kohalikud jõud saavad kasutada täppisõhurünnakute korraldamiseks," lausus USA eriesindaja.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles