Europarlament: Haiti valitsus ei täida oma kohustusi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta pärast ohvriterohket looduskatastroofi pole olukord Haiti pealinnas Port-au-Prince’is paranenud ning linn on räämas ja rusudes.
Aasta pärast ohvriterohket looduskatastroofi pole olukord Haiti pealinnas Port-au-Prince’is paranenud ning linn on räämas ja rusudes. Foto: SCANPIX

Euroopa Parlament leiab täna vastu võetud resolutsioonis, et Haitil on olukord aasta pärast maavärinat jätkuvalt väga raske ja riigi valitsus peab hakkama oma kohustusi täitma.

«Riik on ikka veel hädaolukorras ja taastamistöö algus on vaevaline,» seisab resolutsioonis. Saadikud juhivad tähelepanu Haiti võimude vähesele suutlikkusele ning ohule, et poliitiline kriis süveneb veelgi.

Saadikud leiavad, et hiljutine kooleraepideemia tõi selgelt esile Haiti riigi peaaegu täieliku võimetuse tulla toime lihtsalt ennetatava ja ravitava haigusega. Kuigi riigis tegutseb arvukalt humanitaarabi andjaid (12 000 valitsusvälist organisatsiooni), ei saa need jätkata Haiti riigi puuduste korvamist või riigi asemel tegutsemist, leitakse resolutsioonis.

Saadikud nõuavad, et Haiti valitsus täidaks oma kohustusi – tugevdaks riigivõimu ning suurendaks kohalike ja keskasutuste suutlikkust.

Parlamendiliikmed on tõsiselt mures poliitilise kriisi pärast, mis tekkis 2010. aasta novembris korraldatud presidendi- ja parlamendivalimiste tulemuste tõttu. EL peaks tegema kõik endast oleneva, et toetada õiguspärast ja läbipaistvat valimisprotsessi ning veebruariks kavandatud teise vooru edukat kulgemist, et vältida Haiti sattumist veelgi sügavamasse kriisi.

«Üksnes valitud õiguspärane president ja õiguspärased parlamendiliikmed võivad teha vajalikke otsuseid ning taastamistööks on vaja stabiilsust ja poliitilist tahet,» rõhutavad saadikud resolutsioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles