Europarlament taunib Leedu homofoobset eelnõu

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlament taunis Leedus plaanitavat homofoobset õigusakti muudatust.
Europarlament taunis Leedus plaanitavat homofoobset õigusakti muudatust. Foto: SCANPIX

Euroopa Parlament kutsub Leedu parlamenti üles lükkama tagasi muudatusettepaneku, mis muudaks homoseksuaalsete suhete avaliku propageerimise karistatavaks.

Leedus on menetluses õigusakti eelnõu, mille vastuvõtmisel karistataks homoseksuaalsete suhete avalikku propageerimist 580-2900 euro suuruse rahatrahviga. Kui eelnõu võetaks vastu, oleks edaspidi võimalik kuriteona määratleda peaaegu igasugust homoseksuaalsuse avalikku väljendamist, kujutamist või sellest teavitamist, leiti Põhiõiguste ameti 2010. aasta novembri aruandes.

Europarlament leiab oma resolutsioonis, et eelnõu elluviimist tuleb takistada ning lisaks tuleks Leedus võimaldada alaealistele vaba juurdepääs seksuaalset sättumust käsitlevale teabele. Euroopa Komisjonil palutakse esitada ELi tegevuskava võitluseks homofoobia vastu.

Resolutsioonis loetletakse mitmeid murettekitavaid sündmusi nagu Leedu võimude püüe keelata ära võrdõiguslikkust tähistavate ja homoparaadide korraldamine ning juhtivate poliitikute ja parlamendiliikmete mässule õhutav ja ähvardav keelekasutus ja vihkamist väljendavad kõned.

Euroopa Parlament usub, et muudatusettepanek on vastuolus Leedu põhiseadusega ning seda on leidnud ka riigi justiitsminister. Leedu president Dalia Grybauskaité on samuti mõistnud avalikult hukka õigusakti muutmise homofoobse ettepaneku, kuna see kahjustab Leedu kodanikke ja riigi kuvandit.

Saadikud märgivad, et kavandatud muudatusettepanekuid ei ole veel Leedu parlamendi täiskogul hääletusele pandud ning on veel läbivaatamisel. Parlamendiliikmed kiidavad heaks Leedu ametiasutuste kava vaadata muudatusettepanekud üle ja kutsuvad presidenti üles kasutama oma vetoõigust, kui need vastu võetakse.

Parlamendiliikmed kutsuvad Euroopa Komisjoni üles avaldama ELi tegevuskava koos konkreetsete meetmetega võitluseks homofoobia ning seksuaalse sättumuse alusel toimuva diskrimineerimise vastu.

2009. aasta juunis kiitis Leedu parlament heaks muudatused seaduses, mille eesmärk on kaitsta alaealisi avaliku teabe kahjuliku mõju eest, keelates alaealistele ära juurdepääsu homoseksuaalsust käsitlevale teabele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles