USA luurejuhi hinnangul korraldas Türgi terrorirünnaku Islamiriik (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA juhataja John Brennani hinnangul korraldasid terrorirünnaku Islamiriigi pühasõdalased.
CIA juhataja John Brennani hinnangul korraldasid terrorirünnaku Islamiriigi pühasõdalased. Foto: MANDEL NGAN/AFP

USA Luure Keskagentuuri (CIA) juht John Brennan avaldas kolmapäeval arvamust, et Istanbuli lennujaamas aset leidnud terrorirünnaku korraldas sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik (IS).

"Põlastusväärne rünnak Atatürki rahvusvahelises lennujaamas kannab üsna kindlaid Islamiriigi pahelisuse märke," rääkis Brennan.

Rünnaku eest pole seni keegi vastutust võtnud, kuid Türgi võimud kahtlustavad samuti Islamiriigi võitlejaid.

President Barack Obama pakkus kolmapäeval Türgile Ühendriikide abi seoses 41 inimese tapmisega terrorirünnakus.

Atatürki rahvusvahelises lennujaamas teisipäeval toimunud relvarünnakus ja kolmes enesetapuplahvatuses hukkus 41 ja viga sai 239 inimest. Seni on 41 hukkunust tuvastatud 37, kelle seas oli 10 välismaalast ja lisaks kolm topeltkodakondsusega inimest.

Türgi riigiametniku täpsustuse kohaselt olid neist viis Saudi Araabia ja kaks Iraagi kodanikku. Hukkunute seas oli ka üks tuneeslane, usbekk, hiinlane, iraanlane, ukrainlane ja jordaanlane. Palestiina suursaadik Türgis ütles varasemalt, et hukkunute seas on üks palestiinlane.

Brennan tunnistas mõned nädalad tagasi, et IS on tõsine vaenlane, kuid tema sõnul on USA juhitav koalitsioon võitluses edu saavutanud. Iraagis ja Süürias on islamistidelt suured alad tagasi vallutatud ning mitu rühmituse juhti on hukkunud koalitsiooni õhurünnakutes. CIA juhi sõnul on suudetud piirata ka IS-i rahastusallikaid, aga džihadistid suudavad ikka veel koguda miljoneid dollareid kuus maksudest ja toornaftamüügist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles