CNN Istanbuli rünnakust: lennujaama ei saa turvata sajaprotsendiliselt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi politsei valvamas Istanbuli lennujaamas
Türgi politsei valvamas Istanbuli lennujaamas Foto: SCANPIX

Teisipäeva õhtul panid kolm relvastatud isikut Türgis Istanbulis asuvas Atatürki lennujaamas toime enesetapurünnaku, milles hukkus 41 inimest ja üle 200 sai vigastada.

Mitmed meediaallikad, kaasa arvatud CNN tõstatasid pärast juhtunut küsimuse, kuidas sai hästi turvatud lennujaamas rünnak aset leida.

Lennujaama turvalisusekspertide sõnul viisid ründajad oma plaani ellu hoolimata sellest, et Islamiriigi ohu tõttu rakendatakse Istanbuli Atatürki lennujaamas maailma ühtesid karmimaid turvameetmeid.

Reisijad peavad selles lennujaamas liikuma läbi kahe kontrollpunkti enne kui nad saavad lennukile minna. Esimene turvakontroll asub terminalihoone peasissekäigus ja teine terminalis sees.

Terminali sissepääsust 500 meetri kaugusel väljas on veel üks kontrollpunkt, kus kahtlust äratavaid isikuid kinni peetakse ja kontrollitakse.

Türgi meedia teatel saabusid kolm ründajat, kellel olid nii käsirelvad kui lõhkekehad, lennujaama taksoga.

CNN uurimine näitas, et Istanbuli lennujaama turvasüsteemis on nõrku kohti, mis olid ründajatele teada ja mida nad ära kasutasid.

«Rahvusvaheliste lendude alal on väga karmid turvareeglid, kus valgustatakse ja uuritakse kõik läbi. Seal tuleb läbida ka metallidetektor. Saabuvate lendude alal nii ranget kontrolli ei ole, mille tõttu kaks ründajat valisid selle kui lihtsama sihtmärgi,» teatas CNNi korrespondent Clarissa Ward.

Saabuvate lendude alal peavad reisijad samuti läbima metallidetektori, kuid seal kontrollitakse pisteliselt.

Kolmas enesetapupommitaja avas tule ja lasi end õhku lahkuvate lendude alal. Osa terrorieksperte arvab, et mehe eesmärgiks oli jõuda terminalis kaugemale, et ohvreid oleks rohkem.

Terroriohu tõttu aina karmistunud turvanõuded on muutnud terroristide lennukisse jõudmise ja seal rünnaku korraldamise väga keeruliseks, mille tõttu on ründajad hakkanud üha rohkem rünnakuid toime panema terminalides aladel, kus inimesed ootavad turvakontrolli läbimist.

Ameerika Ühendriikide Luure Keskagentuuri(CIA) endise luureohvitseri Bob Baeri teatel ei ole ühtegi lennujaama võimalik sajaprotsendiliselt turvata ja ohutuks muuta.

«Mitte ühtegi lennujaama ei saa turvata sajaprotsendiliselt, eriti aga Türgi ja sarnaste riikide lennujaamu, sest neis on mitmeid Islamiriigi rakukesi,» Baer.

Türgi ja välisriikide meedia kiidab Istanbuli lennujaama julgeolekuametnikke, kes  ohu tekkides koheselt tegutsema asusaid ja paljude elu sellega päästsid, suunates terminalis olnuid rünnakupaikadest kaugemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles