Mehhiko Jehoova tunnistajaid kahtlustatakse indiaanlaste rituaalipaiga hävitamises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indiaanlane pühapaigas palvetamas
Indiaanlane pühapaigas palvetamas Foto: SCANPIX

USA väljaande New York Times teatel kahtlustatakse Mehhikos Jehoova tunnistajaid sealse Otomi indiaanihõimu pühapaiga hävitamises, kuid usulahu liikmed eitavad seda.

Mehhiko politsei teatel lõhkusid vandaalid altaritena kasutatud kive ja graveeringutega kiviplaate ning trampisid mulda ohvriandidena toodud lilli, puuvilju ja joonistusi.

Mäestikupiirkonnas asuv, umbes 7000 aasta vanune pühapaik kannab nimesid Mayonihka ja Mexico Chiquito. Tegemist on säilinud iidse paigaga, mida indiaanlased seni oma rituaalide läbiviimiseks kasutavad ja mis pärineb konkistadooride eelsest ajast.

Mehhiko Jehoova tunnistajate pressiesindaja Gamaliel Camarillo teatas teispäeval meedia vahendusel, et nemad ei ole indiaanlaste pühapaika rünnanud ega rüvetanud.

Hidalgo osariigi ametnike ja politsei teatel olevat kohalikud kristlased vihased põliselanike peale, kes seni kummardavad «ebajumalaid» ja see võis olla rünnaku põhjuseks.

«Me ei tea täpselt, millisesse usulahku ründajad kuuluvad, kuid nad hävitasid põliselanike tähtsaid rituaaliobjekte,» teatas rituaalipaiga lähedase San Bartolo Tutopeci küla ametnik Daniel Garcia.

Piirkonda mais külastanud Chapingo ülikooli esindaja Luis Perez Lugo arvates on rünnaku korraldajad Jehoova tunnistajad, kuid nende seas on ka Otomi hõimu indiaanlasi, kes on usuvahetajad ja kes soovisid kunagise kummardamispaiga hävitada.

«Nad ütlesid, et sel paigal ei ole piibli ega ristiusuga midagi pistmist ja selle tõttu tuleb hävitada. Nad lihtsalt «koristasid» selle ära,» nentis Lugo.

Mehhikos peetakse Otomi indiaanlaste pühapaika tähtsaks munasobjektiks, kuna enamik sellistest on aastasadade jooksul kas hävinenud või hävitatud.

Otomi hõimujuhi Jaime Chavezi teatel kasutavad seda paika veel mitmed teised hõimud, kes viivad seal  läbi emake-maa rituaale. Indiaanlasi pandakse seal ka paari ja ristitakse vastavalt oma rituaalidele.

«Kõige tähtsam on mäestikus asuv pühapaik ise, mitte seal olnud objektid, sest need saab uutega asendada. Otomi hõim loodab, et enam midagi sellist ei juhtu,» teatas Chavez.

Chavez lisas, et Otomi hõim ja Hidalgo osariigi kristlased on läbirääkimisi pidanud ning esmasele kokkuleppele jõudnud, kuid paiga kaitsmiseks tuleb veel pingutada.

Indiaanlased peavad vandaalidest suuremaks ohuks Mehhiko valitsust, sest Mehhiko antropoloogiainstituut tahab uurida ja kaevata sellistes paikades, samas ka neid säilitada, kuid indiaanlastele kahetine suhtumine ei meeldi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles