USA sõjavägi sai soovahetuspoliitika muudatuste rakendamiseks lisaaega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA West Pointi sõjaväeakadeemia kadetid.
USA West Pointi sõjaväeakadeemia kadetid. Foto: Drew Angerer/AFP/scanpix

USA kõrged sõjaväelased tahtsid ja said kaitseministeeriumilt rohkem aega rakendamaks Pentagoni kava, millega lubatakse sugu vahetanud sõduritel sõjaväes avalikult teenida, laususid mitmed USA ametnikud uudisteagentuurile Associated Press.

Pentagon kavatseb avalikustada uued reeglid järgmise paari päeva jooksul. Pea aasta eest lubas kaitseminister Ashton Carter tühistada ühe viimastest sõjateenistuses kehtivast soopõhisest barjäärist.

Kõrgete sõjaväelaste hinnangul liigub Pentagon liiga kiiresti ja mitmed kava detailid on senini lahendamata. Mitmed kõrged ametnikud kohtusid sel nädalal sõjaväejuhtidega, kuulasid nad ära ning muutsid ajakava.

Uue poliitika alusel lubatakse sugu vahetanud isikutel liituda sõjaväega ning neid, kes praegu juba on sõjaväes, ei saa sundida lahkuma nende sooidentiteedi pinnalt. Kavaga tuttavate ametnike sõnul saab sõjaväeteenistus olema avatud kõikidele, kes suudavad täita teistega samad tervislikud ja vaimsed nõuded.

Ametnike hinnangul teenib USA sõjaväes mitu tuhat sugu vahetanud sõdurit.

Sõjaväejuhtidele anti esialgu 45 päeva rakenduskava väljatöötamiseks ja veel 45 päeva selle sisseseadmiseks. Sel nädalal toimunud kohtumistes ütlesid nad, et sellest päevade arvust ei piisa ning palusid USA staabiülemate ühendkomitee juhil kindral Joseph Dunfordil see Carterile ka edastada.

Carter nõustus sel nädalal andma sõjaväejuhtidele 45 lisapäeva. Ministrile öeldi, et sõjaväejuhid suudavad lisaaega arvestades ülesandega hakkama saada.

Ametnikud rõhutasid, et sõjaväejuhid, kelle seas oli maavägede ülem kindral Mark Milley ja merejalaväelaste juh kindral Robert Neller, pole vastu sugu vahetanud inimeste sõjaväeteenistusele.

Ametnike hinnangul teenib USA sõjaväes mitu tuhat sugu vahetanud sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles