Soome sõlmib brittidega kahepoolse kaitsekoostööleppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaitseminister Jussi Niinistö.
Soome kaitseminister Jussi Niinistö. Foto: Toomas Tatar

Soome sõlmib kahepoolse kaitsekoostööleppe Suurbritanniaga, kirjutasid täna meediakontserni Lännen Media ajalehed.

Kaitseminister Jussi Niinistö ütles usutluses Lännen Mediale, et lepet on ette valmistatud möödunud aastast saadik ning see allkirjastatakse lähinädalatel.

«Suurbritannia lahkub EList, kuid nad soovivad lisada lahepoolset kaitsekoostööd valitud partneritega, kelle sekka kuulub ka Soome,» lausus Niinistö.

Dokumendis lepitakse kokku Soome ja Ühendkuningriigi kaitsekoostöö arendamises ja süvendamises, kuid selle üksikasjad on salajased. Niinistö soovitab siiski tutvuda Rootsi ja Suurbritannia koostööga. Rootsi sõlmis brittidega kokkuleppe juunis.

Lännen Media andmeil on Soome ja Suurbritannia vahel sõlmitav nõndanimetatud raamlepe, millega mõlema riigi poliitiline juhtkond annab ametiisikutele ja sõjaväelastele juhised kahepoolse koostöö arendamise ja süvendamise osas.

Seesugused lepped ei sisalda juriidilist kohustust teist osapoolt sõjaliselt aidata.

«Allkirjastame kommünikeelaadse poliitilise katusdokumendi kaitsekoostööst Suurbritanniaga. Dokumendid on tähtsad koostöötahte väljendused ja Rootsi on püüdnud neid aktiivselt teha,» ütles Niinistö.

Niinistö hinnangul tõuseb kahepoolsus nüüd Euroopas esile. Lepinguga püüab Soome anda signaali selle kohta, et Soome tihendab läänesuunalist koostööd.

Niinistö ja Briti kaitseminister Michael Fallon allkirjastavad dokumendi lähinädalail, võimalik, et juba NATO tippkohtumise ajal Varssavis 8.-9. juulil.

Niinistö sõnul kavandatakse samalaadset lepet ka Ühendriikidega. Ka see võidakse sõlmida lähiajal, veel enne novembris toimuvaid presidendivalimisi.

«Kaalume ja valmistame kaitseministeeriumis ette koostöödokumenti Ühendriikidega. Käime teatud mõttes Rootsi kannul. On mõistlik, et me ei jää Rootsist maha ka koostöös Ühendriikidega,» lisas Niinistö.

Rootsi sõlmis koostööleppe USA-ga samuti juunis.

Niinistö sõnul võidakse Soome ja Ühendriikide lepe võtta jutuks juba NATO tippkohtumisel Varssavis või siis kuu lõpul, kui ta osaleb nõupidamisel, millel käsitletakse võitlust äärmusrühmitusega Islamiriik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles