USA õhulöögis sai surma kaks Islamiriigi juhtivliiget

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsusammas pärast USA juhitud liitlaste õhulööki Mosuli lähedal.
Suitsusammas pärast USA juhitud liitlaste õhulööki Mosuli lähedal. Foto: AZAD LASHKARI/REUTERS

Pentagon teatas reedel, et USA juhitud koalitsiooni õhulöögis Iraagi põhjaosas asuva Mosuli lähedal sai surma kaks sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) juhtivliiget.

"Koalitsioonijõud teostasid 25. juunil õhurünnaku kahe Islamiriigi komandöri pihta Mosulis, mis lõppes sihtmärkide surmaga," ütles USA kaitseministeeriumi eestkõneleja Peter Cook.

"Täppislöögis hukkusid rühmituse asesõjaminister Basim Muhammad Ahmad Sultan al-Bajari ja Mosuli ringkonnakomandör Hatim Talib al-Hamduni.

Cooki sõnul kuulus Al-Bajari varem terrorivõrgustikku Al-Qaeda, kuid võitles juba 2014. aastal Mosuli vallutamisel Islamiriigi ridades.

"Al-Bajari juhtis muu hulgas Islamiriigi pataljoni Jaysh al-Dabiq, mis kasutab rünnakutes põhiliselt autopomme, enesetapuvõitlejaid ja sinepigaasi," ütles Cook.

Al-Hamduni oli muu hulgas Mosuli regiooni sõjajõudude ja sõjaväepolitsei ülem.

USA avaldas reedel ühtlasi ametlikud andmed ajavahemikul 2009-2015 sooritatud õhulöökides hukkunud tsiviilisikute kohta, keda on Pakistanis, Jeemenis ja mitmetes Aafrika riikides 64–116. Kokku on tehtud 473 rünnakut, milles on tapetud 2372–2581 islamiäärmuslast. Tegemist on esimese sellelaadse USA raportiga, kus käsitletakse tsiviilohvreid.

Numbrid erinevad märkimisväärselt inimõiguslaste hinnangutest, mille kohaselt on rünnakutes surma saanud 1100 tsiviilisikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles