Lusitania vraki laskemoonal pole omanikku

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RMS Lusitania saabus esimest korda New Yorki septembris 1907.
RMS Lusitania saabus esimest korda New Yorki septembris 1907. Foto: Wikipedia.org

Iiri võimud üritavad leida omanikku Esimese maailmasõja ajal uputatud reisilaeva Lusitania vrakist leitud laskemoonale, mille tõid merepõhjast välja USA ärimehe Gregg Bemise palgatud sukeldujad.

 

Corki maakonna võimudele anti sel nädalal üle kümme Remington .303 padrunit, mis viimase sukeldumise käigus pinnale toodi. Kohalik tolliteenistus peab nüüd juriidiliselt kindlaks tegema nende omaniku, kuid kui aasta jooksul omanikku ei leita, loovutatakse materjal nende leidjale, kirjutas The Irish Times.

RMS Lusitania vraki omanik Bemis arvab, et padrunite «omanik» ei pruugigi kunagi selgeks saada, sest Briti valitsus eitas omal ajal, kui reisilaev uppus, et sellega veeti laskemoona.

1915. aasta mais rohkem kui tuhande inimesega põhja läinud Lusitania sai Iiri ranniku lähedal torpeedotabamuse Saksa allveelaevalt U-20.

Briti valitsus süüdistas Saksamaad tollal sõjakuriteos. Eluga pääsenud tunnistajate sõnul kõlas aga enne suure aluse uppumist ka teine tugev plahvatus, mille päritolu on tänaseni jäänud spekulatsiooniks.

Bemise väitel üritasid Briti võimud vrakki 1950. aastatel uputada, et takistada uusi uuringuid selle teise plahvatuse põhjuste väljaselgitamiseks. Kahe aasta eest leiti vrakist karpides 15 000 padrunit, millest väike osa lubati näidisena nüüd pinnale tuua.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles