Ühtse Venemaa liige: Lenin tuleb ruttu maha matta

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lume koristamine Lenini mausoleumi ees Moskvas.
Lume koristamine Lenini mausoleumi ees Moskvas. Foto: SCANPIX

Revolutsioonijuhi Vladimir Lenini säilmed tuleb kiiresti Punasel väljakul asuvast mausoleumist välja viia, arvab Ühtse Venemaa liige ja duumasaadik Vladimir Medinski.

«See on meil mingi mõttetu, paganlik-nekrofiilne missioon Punasel väljakul,» ütles võimupartei liige Lenta.ru vahendusel. Lenini kui keskse tegelase viibimine meie riigi südames on äärmiselt absurdne, lisas ta.

«Paljusid solvavad rock-kontserdid Vassiljevski spuskil, kuid me isegi ei mõtle sellele, et tegemist on kahekordse pühaduseteotusega – kontserdid toimuvad kalmistu territooriumil. See on justkui mingi satanism,» ütles Medinski.

Medinski arvamust toetas rahvasaadik Robert Šlegel, kelle sõnul oleks tulnud seltsimees Lenin juba ammu maha matta. «Vähe on neid, kes saavad aru, miks peab see muumia lebama riigi südames,» märkis poliitik.

Kommunistid, kes toetavad Lenini muumia paiknemist mausoleumis, nimetasid Ühtse Venemaa liikme arvamusavaldust provokatsiooniks, vahendas Interfax.

Kommunistide liidri Gennadi Zjuganovi sõnul võib võimupartei ainult «mälestusmärke maha võtta, tänavaid ümber nimetada ja haudu lahti kaevata.

Ideega «Lenin maha» ei tulda välja esimest korda.

Presidendi kantseleiülem Vladimir Kožin pakkus välja idee korraldada muumia teemal referendum.

VTSiOMi viimane arvamusuuring näitas, et 41 protsenti venelastest peab Lenini keha säilitamist mausoleumis Punasel väljakul ebaloomulikuks. Selle maha matmise poolt oli 66 protsenti vastanutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles