Massirahutused Zimbabwes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zimbabwe märulipolitsei surumas maha rahutusi Harare linnas.
Zimbabwe märulipolitsei surumas maha rahutusi Harare linnas. Foto: SCANPIX

Zimbabwe politsei pidi täna käiku laskma pisargaasi ja veekahurid, et ajada laiali transporditöötajate protestiaktsioon. Rahutuste põhjuseks on halb majanduslik olukord ja president Robert Mugabe pikk valitsusaeg.

Transporditöötajad protesteerisid politsei poolt seatud teetõkete vastu, mis nende sõnul on korruptsiooni veelgi süvendanud. Protesteerijad sulgesid teed ning põletasid Harare linna tänavatel rehve, vahendab AFP.

Avalikud rahutused on president Mugabe 36-aasta pikkuse autoritaarse režiimi jooksul üldiselt olnud väga haruldased, aga viimasel on rahva pahameel süvenenud. Alles eelmisel nädalal blokeerisid sajad inimesed Beitbridge piiripunkti, et avaldada meelt valitsuse otsuse vastu, mis keelas mitmete toiduainete impordi Lõuna-Aafrika Vabariigist. Meeleavalduste käigus vahistati 71 inimest.

Aprillis korraldas opositsioonipartei MDC suure meeleavalduse, kus nõuti Mugabe tagasiastumist viimasel ajal eriti halvaks muutunud majandusliku olukorra tõttu. MDC kõneisik Obert Gutu on öelnud: « kriis muutub iga päevaga hullemaks ja ainukeseks lahenduseks oleks president Robert Mugabe tagasiastumine. Olukord linnades ja külades viitab läbikukkunud režiimile.»

Zimbabwe majanduslik olukord on muutunud sedavõrd halvaks, et pankades pole enam piisavalt sularaha ja suuremale osale avaliku sektori töötajatest ei makstud juunikuu eest ka töötasu. Riik on kannatanud majanduslanguse ja massilise väljarände käes alates aastast 1980, mil Zimbabwe saavutas iseseisvuse ja ühtlasi algas president Mugabe valitsusaeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles