EELK korjandusest jätkus nii Narva kiriku ostuks kui koguduse tööks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Aleksandri kirik.
Narva Aleksandri kirik. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eesti Evangeelne Luterlik Kirik (EELK) kogus annetustest vajaliku summa Narva Aleksandri Suurkiriku väljaostmiseks ning plaanib üle jäävat raha kasutada uue koguduse töö käivitamiseks.

«EELK tasus annetatud summast 50 protsenti ehk oma osana 187 500 eurot kiriku väljaostmiseks. Ülejäänud summa eest korraldatakse uue koguduse asutamine ja igapäevane teenimine, vajalike töötegijate, sealhulgas õpetaja tasustamine,» ütles EELK peapiiskop Urmas Viilma esmaspäeval BNS-ile. Korjandus oli korraldatud nii Aleksandri kiriku väljaostmiseks kui ka koguduse toetuseks, märkis Viilma ning lisas, et üleriiklik ja kiriklik korjandus kestab edasi.

EELK kodulehe andmeil oli Narva kiriku jaoks 28. juuni seisuga annetatud 232 170 eurot.

«Praeguse plaani kohaselt peaks uus Narva kogudus olema ametlikult registreeritud käesoleva aasta lõpuks. Uude kogudusse võetakse üle senised Narva Aleksandri koguduse liikmed, samuti korraldatakse juhatuse valimised ja muud seaduses ettenähtud ametlikud toimingud,» selgitas peapiiskop Viilma.

«Aleksandri koguduse ülejäänud vara on endiselt pankrotivarana müügis ja tõenäoliselt ka müüakse ära. See tähendab, uus kogudus peab leidma vajalikud ruumid lisaks kirikuhoonele oma igapäevategevuseks ning ostma või üürima vaimulikule eluruumid,» ütles Viilma.

«Koguduses hakkavad toimuma eestikeelsed, soomekeelsed ja venekeelsed jumalateenistused, mille läbiviimise eest vastutavad Urmas Karileet koguduse õpetajana ning abiõpetajad Oleg Sevastjanov ja Vladimir Batuhtin. Lähikuudel lepitakse riigi esindajatega kokku Aleksandri kirikuhoone kasutamise osas jumalateenistusteks,» lisas Viilma.

Riik ja EELK ostsid Narva Aleksandri suurkiriku pankrotipesast välja 22. juunil, lõplik ostuhind oli 375 000 eurot, millest poole tasus riik ja poole EELK.

Narva Aleksandri koguduse pankrot kuulutati välja tänavu aprillis. Koguduse võlausaldajate üldkoosolek otsustas märtsi lõpus panna enampakkumisele Narva Aleksandri suurkiriku hoone. Kogudus jäi ehitusfirmale võlgu kiriku renoveerimistööde eest. Mai alguses tühistati siseministeeriumi soovil Narva Aleksandri suurkiriku 500 000 euro suuruse alghinnaga enampakkumine, alustamaks läbirääkimisi kirikuhoone omandamiseks.

Riik on suurkiriku hoone taastamisele kulutanud rohkem kui kaks miljonit eurot, millest miljon eurot finantseeriti Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist.

Narva Aleksandri kirik pühitseti 28. mail 1884. aastal. Suurkiriku nimetuse omistas kirikule president Lennart Meri 2000. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles