Europarlament toetas EL-i ranna- ja piirivalveagentuuri loomist (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüriast ja Afganistanist pärit migrandid ületamas Kreeka merepiiri
Süüriast ja Afganistanist pärit migrandid ületamas Kreeka merepiiri Foto: SCANPIX

Euroopa Parlament kiitis kolmapäeval heaks Euroopa Liidu ranna- ja piirivalveagentuuri loomise, mis võib alates septembrist vajadusel sekkuda oma piiride kaitsmisel hätta jäävates liikmesmaades, nagu Kreeka ja Itaalia.

Strasbourgis kogunenud europarlament kiitis ranna- ja piirivalveagentuuri loomise heaks häältega 483 poolt ja 181 vastu, 48 saadikut jäi erapooletuks.

Europarlament teatas avalduses, et õigusakt agentuuri loomiseks jõustub sügisel.

Liikmesmaade pädevusse jääb endiselt riigipiiride valvamine, ent neil avaneb edaspidi võimalus kutsuda endale appi vähemalt 1500 piirivalvurist koosnev üksus.

Tegemist on Varssavis asuvast EL-i piiriagentuurist Frontex suurema ja laiemate volitustega agentuuriga.

EL-i liikmesmaad andsid agentuuri loomisele heakskiidu juunis. Tegemist on Türgiga sõlmitud rändeleppe kõrval teise võtmeelemendiga bloki strateegias Euroopat tabanud rändetulva piiramisel.

Brüssel tahab agentuuri operatsioonide alustamiseks valmis saada septembris ning täielikult tegutsemisvõimeliseks novembris.

EL-i eesmärk on taastada rändekriisi tõttu osaliselt suletud Schengeni passivaba reisimise tsoon.

Mitu EL-i riiki on pikendanud eelmisel aastal kehtestatud ajutist piirikontrolli.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles