USA justiitsministeeriumi teatel Clintonile süüdistust ei esitata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA justiitsminister Loretta Lynch kinnitas, et asi on lõpetatud.
USA justiitsminister Loretta Lynch kinnitas, et asi on lõpetatud. Foto: NANCY WIECHEC/REUTERS

USA justiitsminister Loretta Lynch kinnitas kolmapäeval ootuspäraselt, et võttis arvesse Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) sellekohaseid soovitusi ja eksvälisminister Hillary Clintonile süüdistust ei esitata.

"Ma sain ja kiitsin heaks FBI agentide üksmeelse soovituse pärast aasta kestnud uurimist. Juhtum õiguslik külg on sellega lõpetatud ja kellegi vastu süüdistust ei esitada," ültes Lynch.

FBI juht James Comey ütles teisipäeval, et uurimisbüroo ei soovita kriminaalsüüdistuse esitamist endisele välisministrile ja demokraatide presidendikandidaadile Hillary Clintonile, kes kasutas ametialaste elektronkirjade saatmiseks ja saamiseks eraserverit.

Comey sõnul saadeti või saadi Clintoni eraserveri kaudu 110 sellist elektronkirja, mis sisaldasid salastatud teavet.

Clinton ja tema abid olid "äärmiselt hooletud" salastatud infot sisaldanud elektronkirjade käitlemisel ning on võimalik, et vaenulikud osapooled suutsid sisse murda Clintoni isiklikule meilikontole.

"Kuigi on tõendeid statuutide võimalikest rikkumistest salastatud teabe käitlemise valdkonnas, otsustasime võtta seisukoha, et ükski mõistlik prokurör sellist kohtuasja ei algata," lausus Comey.

"Kuigi sellistes küsimustes langetab lõpliku otsuse justiitsministeerium, ütleme meie omalt poolt, et selles juhtumis pole süüdistuse esitamine asjakohane," lisas ta.

USA vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump on FBI otsust teravalt kritiseerinud. Trumpi sõnul on see parim näide sellest, et süsteemis "sahkerdatakse". Trump ütles, et Clinton "seadis kogu riigi ohtu".

Clinton kasutas välisministrina valitsuse ja eraasjade ajamiseks eraserverit. Uudisteagentuur Associated Press avalikustas serveri olemasolu 2015. aastal ning sestpeale on see rikkumine korduvalt olnud vabariiklaste ja avalikkuse löögi all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles