Merkel: Venemaa tegevus tõi kaasa usalduse kadumise suhetes NATO-ga (17)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel.
Saksa kantsler Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel ütles täna, et Venemaa tegevus Ukrainas on põhjustanud usalduse kadumise suhetes NATO-ga.

«Kui läbi sõnade ja tegude asetatakse küsimärgi alla seaduse kehtivus ja piiride puutumatus, on mõistagi usaldus kadunud,» lausus Merkel Saksa parlamendis päev enne NATO Varssavi tippkohtumise algust.

NATO juhid kohtuvad homme ja ülehomme Poola pealinnas, et kinnitada 28-liikmelise alliansi suurim külma sõja järgne vägede koondamine vastuseks pead tõstvale Venemaale.

Varssavi tippkohtumine leiab aset ajal, mil Euroopa julgeolekuolukord on oluliselt muutunud, ütles Merkel ning juhtis tähelepanu ka konfliktidele Süürias, Iraagis ja Liibüas.

«Venemaa tegevus on meie idapoolseid liitlasi tõsiselt häirinud,» sõnas Saksa kantsler. See nõuab nende julgeoleku «selget kinnitamist» NATO kollektiivkaitset käsitleva artikkel 5 alusel.

Merkel, kes on jätkanud dialoogi Vene presidendi Vladimir Putiniga erimeelsustest hoolimata kogu Ukraina kriisi vältel, rõhutas ka nüüd, et Venemaaga tuleb rääkida.

«Heidutus ja dialoog, kindel solidaarsus meie alliansipartneritega NATO leppe artikkel 5 alusel ja valmisolek dialoogiks - need ei ole vastandlikud, ei, need on lahutamatud,» sõnas kantsler.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles