Lõuna-Korea tervitab Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea tervitas täna Washingtoni otsust kehtestada sanktsioonid Põhja-Korea riigijuhile Kim Jong-unile.

USA teatas eile inimõiguste rikkumise eest sanktsioonide kehtestamisest riigijuhile ja veel kümnele kommunistliku riigi kõrgele ametnikule.

Sanktsioonid tehti teatavaks samaaegselt Ühendriikide välisministeeriumi uue raporti avaldamisega, mis dokumenteerib rikkumisi Põhja-Korea julgeolekuaparaadi asutustes ja poliitvangide vangilaagrites.

Sanktsioonid hõlmavad Põhja-Korea ametnike USA-s asuvate varade külmutamist ja keeldu ameeriklastele nendega äri teha.

Soul avaldas oma liitlasele toetust, öeldes, et loodetavasti tõmbab see tähelepanu inimõiguste rikkumistele Põhja-Koreas.

«Valitsus märgib rahuloluga ja tervitab USA teadaannet sanktsioonidest inimõigusrikkujate vastu Põhja-Koreas,» teatas Lõuna-Korea välisministeerium avalduses.

«Ilmselt suurendab samm rahvusvahelise kogukonna teadlikkust inimõigusolukorra tõsidusest Põhja-Koreas, kus pannakse toime süstemaatilisi ja laialdasi inimõigusrikkumisi, aitab hoogustada rahvusvahelisi arutelusid sel teemal ja tugevdab vastavaid meetmeid,» seisis teates.

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch Aasia büroo asedirektor Phil Robertson nimetas USA otsust «tähtsaks sammuks Põhja-Korea inimõigusrikkumiste lugematute ohvrite jaoks teel õigluse jaluleseadmisele poole.»

Tema sõnul juhivad Ühendriigid rahvusvahelist kogukonda selge sõnumi saatmisel Põhja-Korea kesktaseme ametnikele, et käskude täitmisel õiguste rikkumiseks võivad olla nende jaoks väga negatiivsed tagajärjed.

Ühendriigid kehtestasid riigijuhi kõrval sanktsioonid ka Põhja-Korea vangilaagreid haldava riikliku julgeoleku ministeeriumi ja töölaagreid administreeriva rahva julgeoleku parandusbüroo ministeeriumi ametnikele. Isikute seas, kellele piirangud kehtestati, on ka Põhja-Korea propagandaasutuste ametnikke.

Washingtoni ametnike sõnul hoiab riikliku julgeoleku ministeerium 80 000 - 120 000 poliitvangi vangilaagrites, kus on levinud piinamine, hukkamised, seksuaalrünnakud, näljutamine ja orjatöö.

Rahva julgeoleku ministeerium haldab politseijaoskondade, kinnipidamiskeskuste ja töölaagrite võrgustikku, kus esineb ülekuulamisel kahtlustatavate «süstemaatilist alandamist, hirmutamist ja piinamist,» teatas Ühendriikide välisministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles