USA välisministeerium alustab Clintoni asjus ametkonnasisest uurimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clintoni käitumist hakkab nüüd uurima USA välisministeerium.
Hillary Clintoni käitumist hakkab nüüd uurima USA välisministeerium. Foto: JASON REED/Reuters

USA välisministeerium teatas neljapäeval, et alustab uuesti ametkonnasisest uurimist eksvälisminister Hillary Clintoni elektronposti kasutamise ja salajaste andmete käsitlemise asjus.

Alles kolmapäeval teatas justiitsminister Loretta Lynch, et ei esita Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) soovitusel Clintonile süüdistust ja asi on lõpetatud.

Välisministeeriumi ametkonnasisene uurimine katkestati kevadel, et see ei mõjutaks kuidagi FBI uurimist.

Ministeeriumi eestkõneleja John Kirby kinnitas pressikonverentsil, et nüüd seesama uurimine jätkub ja mingit tähtaega pole selle läbiviimiseks määratud. Uurimises keskendutakse peamiselt Clintoni ja tema nõunike tegevusele salajase informatsiooniga ümberkäimisel.

Uudisteagentuuri AP andmetel on värske uurimise keskmes peale Clintoni ka tema tollased nõunikud Cheryl Mills, Jake Sullivan ja Huma Abedin.

USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktor James Comey ütles varem päeval kongressi esindajatekoja komisjonis küsimustele vastates, et ei rakendanud endise välisministri ja demokraatide presidendikandidaadi Hillary Clintoni erameiliserveri kasutamise juhtumit käsitledes teistest kodanikest erinevat standardit.

FBI püüab väga, et kohelda kõiki ühtviisi, "olgu see siis rikas või vaene, valge või must, noor või vana, kuulus või tundmatu".

Comey kinnitas, et Clinton kasutas ametialaste elektronkirjade saatmiseks ja saamiseks eraserverit ning kirjavahetus sisaldas ka salastatud teabega kirju, ehkki eksvälisminister ise väitis avalikes avaldustes muud.

Vabariiklased väidavad, et tavalisele valitsusametnikule oleks sellisel juhul kriminaalsüüdistus esitatud.

Comey sõnul vastab FBI teada tõele Clintoni väide, et ta kasutas töökirjade saatmiseks eraserverit lihtsalt mugavusest ning uurimise käigus selgus, et Clinton ei ole elektroonilise info kasutamises eriti osav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles