Obama: politseil ei tohiks olla nahavärvil põhinevaid eelarvamusi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide hukkus sel nädalal kaks tumedanahalist meest politseikuulide läbi ja see tõi kaasa politseivägivalla vastase protesti.

CNNi teatel hukkus  nüüd Texases Dallases politseinikevastasel meeleavaldusel vähemalt neli politseinikku ja mitu sai vigastada, kui snaiprid neid katustelt tulistasid.

USA president Barack Obama teatas pärast Louisianas ja Minnesotas toimunud intsidente, et politseil ei tohiks olla mahavärvil põhinevaid eelarvamusi.

Presidendi sõnul on politseinike ja tavakodanike vaheline lõhe liiga suureks paisunud ning juba liiga palju tumedanahalisi ja ladinaameerika päritolu isikuid on hukkunud politseinike hoolimatu tegevuse tagajärjel.

Obama edastas oma teatel pärast seda, kui ta lennuk oli Poolas Varssavis maandunud. Obama osaleb täna Varssavis NATO tippkohtumisel.

USA presidendi sõnum oli, et sel teispäeval Louisianas ja kolmapäeval Minnesotas aset leidnud tulistamised ei ole üksikjuhtumid, vaid osa õigussüssteemis pesitsevast ulatuslikust rassismist, mis kahjuks on aastatega süvenenud.

«Selliste juhtumite puhul tunneb suur osa rahvast, et neid koheldakse ebaõiglaselt ja nahavärvi põhiselt. See meie kõikide ühine probleem,» nentis Obama.

Sel kolmapäeval tulistasid politseinikud Minnesotas surnuks 32-aastase Philando Castile, kes oli intsidendi ajal autos ja otsis rahakotist juhiluba. Mehe tüdruksõber avalikustas Facebookis, et Castile ei jõudnud politsei nõudmistele kiiresti reageerida ja teda tulistati mitu korda põhjuseta.

Teispäeval kaotas Louisianas elu 37-aastane Alton Sterling, kes sattus tumedanahaliste elupiirkonnas politseiga kaklusse ja ka tema lasti korrakaitsjate poolt maha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles