Galerii: koos Hiina presidendiga saabusid USAsse pandakarud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui kolmapäeval kohtusid Washingtonis USA president Barack Obama ja Hiina president Hu Jintao, oli ka Washingtoni loomaaial põhjust pidutseda – Hiinast saabusid loomaaeda kaks hiigelpandat, kes elavad seal viis aastat.

Emase karu nimi on Mei Xiang ja isase nimi Tian Tian. Hiigelkasvu loomad, kelle liigikaaslasi arvatakse olevat looduses vaid 1600, elavad nii-öelda tasuta laenulepingu raames National Zoo loomaaias viis aastat.

Karupaaril pole esimene kord selles loomaaias elutseda. Nad olid seal ka 2005. aastal, kui nad said ka järglase, karupoeg Taishani, kes saadeti mullu tagasi Hiinasse.

Loodetakse, et ka nüüd saavad karud järglasi.

Seoses Hiina ja pandadega on käibel mõiste «pandadiplomaatia», mis on Hiina iidne tava kinkida n-ö diplomaatiliste kingitustena välisriikidele pandakarupaar. Tavale pani aluse 7.-8. sajandil elanud Hiina imperaator Wu Zetian, kes kinkis karud Jaapani keisrile.

Paari karusid sai kingituseks Mao Zedongilt 1972. aastal ka USA president Richard Nixon oma visiidil Hiinasse. Loomad asusid elama samuti National Zoo loomaaeda ja neid käis esimesel aastal vaatamas 1,1 miljonit inimest. Väidetavalt Nixon ise loomaaeda ei külastanud. Vastukingitusena saatis Nixon Zedongile paari muskushärgi.

Alates 1984. aastast loobus Hiina karude päriseks kinkimisest, asendades selle 10 aasta pikkuse väljalaenemisega tingimusel, et paaril sündivad järglased saab Hiina endale. Samuti tuleb asukohariigil maksta Hiinale karude eest n-ö üüri, mis võib ulatuda aastas kuni ühe miljoni ameerika dollarini, kirjutab Wikipeedia.

Seega on pandad hiinlastele diplomaatilise sümbolväärtusega loomad. Näiteks kui 2006. aastal käis Hiinas visiidil USA asevälisminister Robert Zoellick, jäi ta Hiinas reisides pildile viiekuuse pandaga. See pilt ilmus pea igas Hiina ajalehes ja seda tõlgendati USA soovina parandada riikidevahelisi suhteid.

Vaata allpool ka uudislõiku pandade üleandmisest loomaaiale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles