NATO ja EL allkirjastasid suhete süvendamise deklaratsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Tusk (vasakul) ja Jens Stoltenberg.
Donald Tusk (vasakul) ja Jens Stoltenberg. Foto: SCANPIX

NATO ja Euroopa Liit allkirjastasid täna Varssavis koostöö süvendamise deklaratsiooni, mille eesmärk on muu hulgas seista ühiselt vastu «lõunast ja idast lähtuvatele» hübriidohtudele.

Deklaratsioonile kirjutasid alla NATO peasekretär Jens Stoltenberg, Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk.

«Euroatlantiline kogukond on täna põrganud enneolematutele idast ja lõunast lähtuvatele väljakutsetega. Meie kodanikud nõuavad, et me kasutaksime nendele väljakutsetele vastuseismiseks kõiki viise ja võimalusi ning tugevdaksime seeläbi nende julgeolekut,» seisab reedel EL-i ja NATO juhtide allkirjastatud deklaratsioonis.

«Ühiste ohtude valguses tuleb meil suurendada pingutusi  ja peame otsima koostööks uusi viise ja uut sihikindlust, sest meie julgeolek on seotud ja koos me suudame kasutada suurt vahenditevalikut, et vastata esitatud väljakutsetele, ja me peame neid vahendeid kasutama võimalikult tõhusalt. Tugevam EL ja tugevam NATO tugevdavad teineteist vastastikku, ja me suudame paremini tagada julgeolekut Euroopas ja selle piiride taga,» rõhutati deklaratsioonis.

Koostööd laiendatakse ka küberkaitse ja mereohutuse valdkonnas.

NATO ja EL hakkavad kavandama ühisõppusi hübriidohtude tõrjumiseks. Selliste õppuste korraldamine on keeruline, sest NATO ja EL-i vahel ei ole andmevahetuskokkulepet.

Euroopa Liitu kuuluva Küprose ja NATO liikme Türgi vaheline tüli on olnud koostöö arendamise peamiseks takistuseks.

Stoltenbergi sõnul on tegemist «ajaloolise kokkuleppega, » mis annab «uue aluse ja uue tõuke» EL-i ja NATO partnerlusele ebaseaduslike migrantide vooluga toimetulemiseks ning võitluses hübriidsõja ja küberrünnakutega.

Tusk märkis omakorda, et uus lepe parandab olukorda, milles vahel tundus, et sõjaline allianss NATO ning poliitiline ja majanduslik ühendus Euroopa Liit olid «erinevatel planeetidel,» mitte samas linnas. Mõlemal on peakorter Belgia pealinnas Brüsselis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles