Hiina ühe lapse poliitika tagajärg: naine sünnitas 61-aastaselt (1)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üha vanemad inimesed saavad Hiinas lapsi.
Üha vanemad inimesed saavad Hiinas lapsi. Foto: Panther Media/Scanpix

Hiinas on üha enam vanemas eas paare, kes tahavad saada last.


 

Hiinas 1980. aastast 2015. aastani valitsenud ühe lapse poliitika tõttu on peredel vaid üks laps, kirjutab telegraph.co.uk. Kui aga laps sureb, pole leinavatel vanematel enam järglast, kes neid tulevikus emotsionaalselt toetaks ja majanduslikult abistaks.

Ka 61-aastase naise tütar suri paar aastat tagasi, olles 30-aastane. Seetõttu otsustaski eakas naine in vitro ehk katseklaasis viljastamise kasuks. Sel juhul viiakse munarakk ja seemnerakk kokku katseklaasis ning emakasse siiratakse seejärel viljastatud munarakk.

Hiinas on praegu ligi miljon perekonda, kes on kaotanud oma ainsa lapse. Neist 335 000 naist, kes on vanemad kui 49 aastat. Paljud lapsest ilma jäänud eakad paarid võitlevad selle eest, et kohalikud omavalitused toetaksid in vitro viljastamist.

Hiina võimud püüavad aga nende häält selles tundlikus küsimuses pigem maha suruda. Ka haiglad ei poolda nii vanas eas sünnitamist. Dr Zhu Yimini sõnul on naistel, kelle vanus jääb üle 35 eluaasta, raskem rasestuda ning suurem risk raseduse katkemiseks ja sünnidefektideks.

61-aastane naine pidi raseduse ajal olema haiglas kahel korral, kuid nii ema kui ka laps olid pärast sünnitust haiglast koju minnes heas seisus.

Seni on Hiina vanim sünnitaja olnud 62-aastane naine, kes sai samuti poja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles