Kaljurand Varssavis tippkohtumisel: Gruusia on lähedal NATO ja ELi liikmesusele (5)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand.
Marina Kaljurand. Foto: Sander Ilvest

Välisminister Marina Kaljurand osales täna Varssavis NATO tippkohtumise raames toimunud NATO-Gruusia komisjoni välisministrite kohtumisel, kus arutati võimalusi alliansi ja Gruusia koostöö edasiseks tihendamiseks ning regionaalseid julgeoleku väljakutseid.

Kohtumisel vastu võetud ühisdeklaratsioonis tervitati konkreetseid samme, mis on suhete edendamisel ellu viidud pärast 2014. aastal toimunud Walesi tippkohtumist. NATO on toetanud Gruusia institutsioonide reforme ligi 30 eksperdiga ning käivitanud ühise treening- ja väljaõppekeskuse Gruusias.

«Gruusia on oluline NATO partner ning on rõõm tõdeda, et Walesi tippkohtumisel vastu võetud koostööpaketi elluviimine jätkub,» sõnas kohtumisel osalenud välisminister Marina Kaljurand. «Eesti on toetanud paketi raames Gruusiat küberturvalisuse arendamisel, pakkudes ekspertnõustamist ning korraldades regulaarseid ühisõppuseid,» lisas välisminister.

Kaljuranna sõnul on Gruusia hea näide riigist, mis jagab demokraatlikke väärtusi, on elluviinud suurel hulgal raskeid, kuid hädavajalikke reforme ja seega liikunud oluliselt lähemale NATO ja Euroopa Liidu liikmesusele. 

NATO-Gruusia komisjon loodi 2008. aastal toetamaks Gruusia püüdlusi alliansi liikmeks astumisel. Samal aastal toimunud Bukaresti tippkohtumisel kinnitasid NATO liitlased, et Gruusiast saab tulevikus alliansi liige. Lubadus kinnitati üle ka täna vastu võetud ühisdeklaratsioonis.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles