ÜRO: Colombia kokaiinitoodang suurenes aastaga pea poole võrra

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colombia kaitseminister Luis Carlos Villegas.
Colombia kaitseminister Luis Carlos Villegas. Foto: AFP/SCANPIX

Colombia kokaiinitoodang suurenes aastaga pea poole võrra, ütlesid ÜRO eksperdid reedel.

Roheliste kokalehtede all olev maa suurenes Colombias 39 protsenti 96 000 hektarini, ütles ÜRO uimastite ja kuritegevuse ameti Colombia esindaja Bo Mathiasen.

Sellest tuleneb omakorda, et kokaiinitoodang suurenes 46 protsenti 646 tonnini, ütles Mathiasen pressikonverentsil.

Kokakasvatuse laienemine on osaliselt tingitud valitsuse otsusest lõpetada istanduste piserdamine lootuses neid hävitada, lausus ta.

Colombia on maailma suurim kokaiinitootja, järgnevad Peruu ja Boliivia, kelle territooriumil on kahe peale 60 000 hektari ulatuses kokaistandusi, sõnas ÜRO esindaja.

Colombia valitsuse kõrgeim narkotõrjeametnik Eduardo Diaz ütles, et kokaiinitootmine on mitut aastat kestnud languse järel taas tõusnud.

Kokaiiniga kaubitsemist peetakse Colombia pikaleveninud kodusõja üheks mootoriks.

Vasaksisside rühmitus Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC) ja valitsus sõlmisid eelmisel kuul relvarahuleppe ja kokkuleppe rühmituse desarmeerimiseks. Lõplikku rahulepet oodatakse sel kuul.

FARC-i ja valitsuse konfliktiga on aastakümnete jooksul liitunud mitmed relvarühmitused ja narkojõugud.

"Tootjad suutnud suurendada saagi tootlikkust," lausus kaitseminister Luis Carlos Villegas neljapäeval.

Konfliktiga seotud relvarühmitustel on tema sõnul õnnestunud "korraldada lavastatud proteste" koka sundhävitamise vastu.

Ta avaldas lootust, et valitsuse jõupingutusi ebaseadusliku saagi asendamiseks ja väljajuurimiseks saadab rahuleppe allkirjastamise järel edu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles