Helsingi kohus määras Läti inimsmugeldajatele reaalse karistuse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pääs Soome maksis afgaani või iraaklase jaoks 10 000 dollarit.
Pääs Soome maksis afgaani või iraaklase jaoks 10 000 dollarit. Foto: SCANPIX

Helsingi ringkonnakohus pani täna punkti Soome suurimas inimsmugeldamise loos, määrates neljale põhitegelasele reaalse vangistuse.

Kohtuasja peategelane, 39-aastane lätlane läheb viieks ja pooleks aastaks trellide taha illegaalse siserände organisaatorina, vahendas MTV3.

Tema kaks lätlannast abilist peavad vanglas istuma kolm aastat ja kaks kuud.

Kolmas lätlanna, kelle panus oli kõige tagasihoidlikum, peab kinnipidamisasutuses veetma aasta ja kaks kuud.

Moskvast juhitud jõuk tõi Lätist Eesti kaudu Soome 82 inimest, kel polnud ette näidata vajalikke dokumente. Suur osa illegaalidest olid pärit Afganistanist, kuid nende seas oli ka iraaklasi ja süürlasi.

Inimesed maksid vahendajatele Soome pääsemise eest 10 000 dollarit (7400 eurot).

Aastatel 2008-2009 saabus üheksa kuu jooksul Tallinnast laevaga Soome mõneliikmelisi immigrantide gruppe enam kui 30 korda. Reisi korraldanud inimesed saatsid kohalikku keelt mitteoskavad illegaalid kohe politseisse varjupaika paluma.

Reis Lähis-Ida kriisipiirkondadest Euroopasse kestis sageli mitu kuud.

Kahtlusaluste jälile jõuti, kui politsei hakkas uurima, miks illegaalide arv riigis aastatel 2008-2009 nii järsult suurenes. Uurimise käigus jõuti nelja inimeseni Lätis.

Ettevõtmist Moskvast juhtinud «Atani» pole kätte saadud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles