Hawaii lähistel märgati Vene luurelaeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balzam-klassi luurelaev 1985. aastal USA idaranniku lähistel
Balzam-klassi luurelaev 1985. aastal USA idaranniku lähistel Foto: Wikipedia.org

USA mereväe kinnitusel on nad teadlikud, et Vene luurelaev jälgib Hawaii vete lähistel piirkonnas toimuvat sõjaväeõppust.

Hawaii vetes viiakse praegu USA juhtimisel läbi õppust Pacific Rim ehk RIMPAC.

Käesoleva nädala alguses tuli teateid, et Vene mereväe alus on lähenenud õppusealale. USA mereväe Vaikse ookeani laevastiku pressiesindaja Clint Ramsden kinnitas kuuldusi. Ta lisas, et tegemist on Balzam-klassi luurelaevaga. Alus viibib hetkel küll õppuseala lähedal, ent rahvusvahelistes vetes.

Ramsdeni sõnul on USA merevägi võtnud kasutusele kõik vajalikud ettevaatusabinõud, kaitsmaks sõjasaladusi. Laeva kohalolek Hawaii vetes ei mõjuta õppuste läbiviimist, lisas ta.

RIMPACi on kaasatud 25 riiki ja see kestab augusti lõpuni. Mereväeõppusest võtab osa 45 laeva, 200 sõjalennukit ja üle 25 000 inimese. Õppusel harjutatakse miinitõrjet, allveelaevade jahtimist ja amfiibset maabumist kaldale.

Venemaa osales viimati iga kahe aasta tagant korraldataval mereväeõppusel 2012. aastal. 2014. aastal kutsuti venelasi uuesti, aga siis keelduti kutsest. Ramsdeni andmeil ei ole Venemaa saatnud RIMPACi õppuseala lähistele oma luurelaeva alates 2004. aastast.

Suhted Venemaa ja USA vahel on halvenenud pärast seda, kui Venemaa okupeeris 2014. aastal Ukrainele kuuluva Krimmi. Lisaks on Washington ja tema liitlased külmutanud sellest ajast saadik sõjalise koostöö Moskvaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles