Prescott: Iraagi sõda oli ebaseaduslik (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Chilcot esitlemas Iraagi sõja raportit
John Chilcot esitlemas Iraagi sõja raportit Foto: Reuters / Scanpix

Iraagi sõda oli ebaseaduslik, ütles endine Briti asepeaminister John Prescott kommentaarides, mille avaldab pühapäeval ajaleht Sunday Mirror.

Prescott, kes oli leiboristide valitsuses peaminister Tony Blairi asetäitja, kui Suurbritannia 2003. aastal ühines USA-juhitud sissetungiga Iraaki, ütles seda vaid mõned päevad pärast kauaoodatud Iraagi sõja raporti avaldamist.

Endise kõrge riigiametniku John Chilcoti raporti kohaselt langetas Briti valitsus otsuse liituda USA-juhitud sissetungiga kaua aega enne muude võimaluste ammendumist ning tuginedes valeks osutunud luureandmetele.

"28. juulil (2002) kirjutas härra Blair president Bushile, kinnitades, et ta on temaga "ükskõik mis ka juhtuks", ütles Chilcot. See toimus kaheksa kuud enne invasiooni.

Prescott, kes on praegu lordide koja liige, kirjutas: "Ma elan otsusega minna sõtta ja selle katastroofiliste tagajärgedega kogu oma ülejäänud elu."

"2004. aastal ütles ÜRO peasekretär Kofi Annan, et kuna Iraagi sõja peamine eesmärk oli režiimivahetus, siis oli see (sõda) ebaseaduslik," sõnas Prescott. "Suure kurbuse ja vihaga, ma usun nüüd, et tal oli õigus."

Blair avaldas sel nädalal "kurbust, kahetsust ja vabandust" vigade pärast, mis selles relvakonfliktis tehti.

Ekspeaminister ütles, et kannab mis tahes vigade eest eranditult täit vastutust, ent usub, et Saddam Husseini kõrvaldamine oli õige ja maailm on Iraagi diktaatorita parem paik.

Praegune leiboristide liider Jeremy Corbyn vabandas partei nimel selle eest, mida ta nimetas "kohutavaks otsuseks" minna sõtta.

Kuue aasta jooksul sai Iraagi sõjas surma umbes 150 000 inimest, vaenutegevuses hukkus ka 179 Briti sõjaväelast.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles