Põhja-Korea ähvardas seoses uue raketitõrjesüsteemiga tegutsema asuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea avalikustab USA raketitõrjesüsteemi asukoha.
Lõuna-Korea avalikustab USA raketitõrjesüsteemi asukoha. Foto: KCNA/Reuters

Põhja-Korea ähvardas esmaspäeval seoses Lõuna-Koreasse plaanitava uue USA raketitõrjesüsteemiga tegutsema asuda.

"Põhja-Korea kavatseb tegutsema asuda seoses THAAD raketisüsteemiga alates hetkest, mil selle asukoht Lõuna-Koreas kinnitust leiab," teatas armee suurtükivägi riikliku uudisteagentuuri KCNA vahendusel.

Uudise kohaselt rakendab Põhja-Korea armee "veel halastamatumaid ja jõulisemaid vastumeetmeid USA vastu", mis üritab raketisüsteemi toimetades "sütitada regioonis sõjaleeki".

Lõuna-Korea kaitseministeerium teavitas nädalavahetusel, et Põhja-Korea katsetas allveelaevalt tulistatavat ballistilist raketti (SLBM). Raketikatsetus järgnes USA ja Lõuna- Korea kokkuleppele paigutada Lõuna-Koreasse raketitõrjesüsteem THAAD (Terminal High Altitude Area Defence).

USA teatas paar päeva enne seda Põhja-Korea liidrile Kim Jong-unile sanktsioonide kehtestamisest. Pyongyang reageeris vihaselt, nimetades Washingtoni sammu sõjakuulutuseks.

Juunis katsetas Põhja-Korea keskmaa ballistilist raketti Musudan, mille tegevusraadius jääb hinnanguliselt 2500-4000 kilomeetri vahele. Eksperdid nimetasid katsetust osaliseks õnnestumiseks, kuna rakett lendas 150 kilomeetrit.

Põhja-Korea korraldas 6. jaanuaril neljanda tuumakatsetuse ja katsetas kuu aega hiljem kaugmaa ballistilist raketti. Sellele järgnes ridamisi väiksema tegevusraadiusega rakettide katsetusi. ÜRO kehtestas märtsi algul Põhja-Koreale viimase 20 aasta karmimad sanktsioonid.

Aprillis korraldatud SLBM-i katsetus oli Põhja- Korea liidri Kim Jong-uni sõnul "silmiavav õnnestumine" ja ta väitis, et Põhjal on võimekus tabada nii Souli kui Ühendriike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles