Iisrael eraldas veel raha asundustegevuseks Läänekaldal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisrael saatis pärast vägivallarünnakuid asundusi turvama lisasõdurid.
Iisrael saatis pärast vägivallarünnakuid asundusi turvama lisasõdurid. Foto: BAZ RATNER/REUTERS

Iisrael eraldas lisaraha asundustegevuseks okupeeritud Läänekaldal, teatasid pühapäeval võimuesindajad ja kohalik meedia.

Peaminister Benjamin Netanjahu valitsus eraldas Hebroni ja Kiriat Arba asundustele nii 11,6 miljoni euro suuruse summa, mis on mõeldud muu hulgas julgeolekumeetmeteks.

Iisraeli andmetel on palestiinlased sel aastal korraldanud vähemalt 80 rünnakut asunduste elanike vastu.

Iisraeli valitsus kiitis nädal tagasi heaks Läänekaldale Maale Adumimi juudiasundusse 560 uue asunduskodu ehitamise. Kohalik meedia teavitas ühtlasi, et Iisraeli võimud kiitsid heaks kava ehitada Ida-Jeruusalemma araablastele 600 kodu.

Alles laupäeval tulistati Läänekaldal Tekoa asunduse lähistel juudist autojuhti. Tekoa asub Jeruusalemmast lõunas Hebroni regioonis, kus on leidnud aset suur osa vägivallast, mis puhkes mullu oktoobris palestiinlaste ja juutide vahel.

Vägivallas on hukkunud vähemalt 214 palestiinlast, 34 iisraellast, kaks ameeriklast, eritrealane ja sudaanlane.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon taunis kuu algul Iisraeli otsust laiendada asundustegevust Läänekaldal ja Jeruusalemmas. Ban märkis, et on Iisraeli otsuses "sügavalt pettunud". Peasekretär märkis ühtlasi, et asundused on rahvusvahelise seaduse kohaselt ebaseaduslikud ja kutsus Iisraeli valitsust sellealast tegevust rahu eesmärgil üles peatama ja tagasi pöörama.

ÜRO hukkamõistuga ühines sel korral ka Venemaa.

"Kordame taaskord, et sellised ühepoolsed tegevused väärivad hukkamõistu ning tuleks peatada, eesmärgiga säilitada võimalus Palestiina probleemi lahendamiseks kahe riigi lahenduse kaudu ning luua tingimused rahukõneluste jätkamiseks," öeldi Venemaa välisministeeriumi avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles