Maailma uusimas riigis pole rahutustele lõppu oodata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-SUdaani president Salva Kiir
Lõuna-SUdaani president Salva Kiir Foto: Reuters/ScanPix

Lõuna-Sudaani pealinnas Jubas eelmisel neljapäeval alanud konflikt president Salva Kiirile ja asepresident Riek Macharile lojaalsete võitlejate vahel on põhjustanud uue vägivallalaine, mille tõttu on hukkunud üks hiinlasest ÜRO rahuvalvaja, vahendab CNN. 

«Me võime olla tunnistajateks võimu ja kontrolli totaalsele lagunemisele riigis,» sõnas Kate Almquist Knopf, kes on Washingtonis asuva Aafrika Strateegiliste Uuringute Keskuse direktor. «Tuleb jälgida, kas eelmisel nädalal alanud tapmistetsükkel jätkub,» lisas Knopf.

Esmakordselt puhkesid president Kiirile ja asepresident Macharile ustavate vägede vahelised rahutused eelmisel neljapäeval ja jätkusid eile, mil toimus tulevahetus ühe ÜRO hoone ees. Üleeile tähistas Lõuna-Sudaan oma viiendat iseseisvusaastat Sudaanist.

Peale ÜRO hoone ees toimunud tulevahetust kinnitas Jaapani ÜRO juures resideeriv saadik, Koro Bessho, ühe Hiina sõduri surma. Haavata on saanud lisaks tsiviilisikutele veel mitu Hiina ja Rwanda päritolu rahuvalvajat.

Peale hiinlasest rahuvalvaja surma on USA juba otsustanud tagasi kutsuda oma Lõuna-Sudaani saatkonna töötajad, kelle ülesanded ei ole erakorralise loomuga.

ÜRO pidas eile New Yorkis ka suletud kohtumise, et Lõuna-Sudaani halvenevat olukorda arutada.

Kogu on hukkunute arv on siiani ebaselge. CNNi andmetel aga võib see jääda 150 ja 270 isiku vahele.

Esimesed lasud neljapäeval kõlasid ajal, mil Kiir ja Machari arutasid eelmisi neile ustavate vägede kokkupõrkeid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles