Theresa May jääb üksinda Briti peaministriks pürgima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May
Theresa May Foto: SCANPIX

Briti konservatiivid valivad sügisel endale pärast senise peaministri David Cameroni tagasiastumist uue liidri, kellest saab ühtlasi uus valitsusjuht. Seni oli  sõelale jäänud veel vaid riigi siseminister Theresa May ja energeetikaminister Andrea Leadsom, kuid viimane teatas täna loobumisest.

Euroopa Liidust lahkumist toetanud Leadsomi loobumise järel jääb ainsaks kandidaadiks tooride juhi kohale siseminister Theresa May, kes toetas Suurbritannia jäämist EL-i.

«Riigi huvides on peaministri kohene ametissenimetamine,» lausus Leadsom ja lisas, et May on ideaalses positsioonis Brexiti elluviimiseks briti rahva jaoks parimatel tingimustel.

Leadsomile lähedalseisva allika teatel taandus naine seetõttu, et talle osaks langenud ahistamine oli olnud liiga tugev. Leadsom vabandas täna ka May ees, sest oli varem välja öelnud, et emaks olemine teeb temast kahe naise võrdluses parema kandidaadi. Leadsomil on kolm last.

Leadsomi loobumine tähendab, et konservatiivide juhiks ei kandideeri ükski Suurbritannia EL-ist lahkumise kampaania juhtfiguur. Pole selge, kas Mayst saab automaatselt tooride juht ja uus peaminister, või seavad erakonna parlamendisaadikud üles vastaskandidaadi.

May kinnitas aga täna veelkord, et Brexit tähendab tõepoolest Brexitit. «Kavatseme sellest eduloo teha,» lisas ta.

Eelmisel nädalal sõelusid konservatiivide parlamendisaadikud viie kandidaadi seast välja kaks paremat. Välja langes ka Brexiti nimel kampaaniat teinud justiitsminister Michael Gove. Londoni endine linnapea Boris Johnson, kes oli üks EL-ist lahkumise kampaania juhtfiguure, otsustas juuni lõpus ootamatult tooride juhiks mitte pürgida.

Erakonnal on parlamendis enamus ning see tähendab, et partei tulevasest juhist saab ka riigi peaminister.

Esialgne plaan nägi ette kahe kandidaadi vahel võitja välja selgitamist 150 000 konservatiivide liikme poolt ning uus erakonnajuht pidi selguma septembri alguses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles