Al-Assad loodab Toomi ja teiste eurosaadikute visiidist abi sanktsioonide lõpetamisel (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom kohtus Süürias europarlamendi delegatsiooni koosseisus president Bashar al-Assadiga.
Yana Toom kohtus Süürias europarlamendi delegatsiooni koosseisus president Bashar al-Assadiga. Foto: AFP / Scanpix

Süüria president Bashar Al-Assad loodab, et Euroopa Parlamendi saadikute visiit Damaskusesse aitab muuta lääneriikide poliitikat tema riigi suhtes ning lõpetada kehtestatud sanktsioonid.

Europarlamendi saadikud võiksid mängida mõjukat rolli korrigeerimaks oma valitsuste vale poliitikat, mis on põhjustanud terrorismi levikut ja viinud Süüria rahva elutingimuste halvenemiseni seoses riigile kehtestatud majandusblokaadiga ning sundides paljusid süürlasi kodudest lahkuma ja otsima varju teistest riikidest, edastas Süüria valitsusmeelne uudisteagentuur Sana president al-Assadi sõnu.

Süüri presidendi väitel pakuvad mõned Lääne liidrid oma tegevusega terroristidele politiilist kaitset ja toetust.

Assadiga kohtusid pühapäeval kolm Euroopa Parlamendi saadikut, teiste seas ka Euroopa demokraatide ja liberaalide liidu fraktsiooni kuuluv keskerakondlane Yana Toom. Kolmeliikmelise delegatsiooni juht oli Euroopa Parlamendi väliskomisjoni aseesimees, hispaanlane Javier Couso Permuy Euroopa Ühinenud Vasakpoolsete fraktsioonist. Kolmas Süüriat külastanud eurosaadik oli Läti kremlimeelne poliitik Tatjana Ždanoka Euroopa Parlamendi Roheliste/Euroopa Vabaliidu fraktsioonist.

Sana teatel ütlesid külalised, et Süüria inimeste kannatuste nägemine innustab neid tegevusele, et muuta Euroopa valitsuste poliitikat ja survestada neid loobuma Süüria-vastastest sanktsioonidest. Sisuliselt sama sõnumit edastas ka Süüria valitsusmeelne ingliskeelne ajaleht The Syria Times.

Toomi hinnangul võiks sanktsioonid ümber vaadata selliselt, et anda Süüria valitsusele võimalus kasutada pankades külmutatud raha rahvusvahelise kontrolli all ning leevendada nafta eksporditingimusi nii, et teenitud tulu oleks suunatud sotsiaalvaldkonnale.

Sana teatel ütles Javier Couso agentuurile, et kohtumine al-Assadiga andis võimaluse rääkida teemadest ja küsida infot otseallikast ning samas rõhutas ta dialoogi kui ainuvõimalikku teed lahenduse leidmisel. Ždanoka kinnitusel oli al-Assad esitanud kohtumisel «täpseid valemeid» selle kohta, mis Süürias toimub ning et kohtumine oli väga sõbralik ja avatud.

Euroopa Liit kehtestas Süüria juhtkonna suhtes pärast kodusõja puhkemist 2011. aastal sanktsioonid ning on tauninud sealseid inimõigusrikkumisi kõige karmimas sõnastuses.

Märtsi lõpus külastas Damaskust ja kohtus president al-Assadiga Prantsuse poliitikutest, sealhulgas parlamendisaadikutest, teadlastest, intellektuaalidest ja ajakirjanikest koosnev delegatsioon, edastas Sana.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles