Guardian: Briti teadlasi heidetakse EL-i projektidest juba välja

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Britid hääletasid juunis EL-ist lahkumise poolt. Briti teadlastele tähendab see juba praegu tagasilööke.
Britid hääletasid juunis EL-ist lahkumise poolt. Briti teadlastele tähendab see juba praegu tagasilööke. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Teadusraha kaotamise kartus paneb ülikoole briti teadlasi vältima. 

Suurbritannia päevaleht The Guardian pääses ligi konfidentsiaalsele, briti ülikoolide seas korraldatud Russel Groupi ülikoolide (24 avalikku ülikooli, kuhu kuuluvad ka näiteks Oxfordi, Cambridge’i ülikool ning Imperial College London) uuringule, mis näitavad, et Brexit on tahes-tahtmata Ühendkuningriigi teadlasi mõjutanud. Ülikoolid teatasid juhtumitest, kus briti akadeemikutel paluti rahvusvahelistest teadusrühmadest kas lahkuda või nende juhtimisest taanduda. Põhjuseks tõsiasi, et nende roll võib teadusprojekti rahastusvõimalusi vähendada, sest Brexiti tuules ei saa brittide rahastust garanteerida.

Ühel juhul kinnitas rahastamisega tegelev ametnik, et juhul kui briti teadlased projekti juurde jäävad, lükatakse 2017. aasta jaanuaris algama pidanud projekti alustamislepingu allkirjastamine edasi seni, kuni Suurbritannia ja Euroopa oma tuleviku osas kokkuleppele jõuavad. Samuti märgiti ära olukord, kus britid ei olnud enam Hollandi ülikoolidega koos tehtavates projektides teretulnud.

Suhtumine briti teadlastesse muutus kohe pärast juunis toimunud referendumit, kus napi enamusega hääletati Euroopa Liidust lahkumise poolt.Praegu saavad briti teadlased aastas Euroopa Liidult üle miljardi euro. Nüüd tuleb summad aga Brexiti valguses ülearutada.

Ülikoolide teatatud juhtumid näitavad, et Brexit on mõjutanud kõiki teadusvaldkondi. Ehkki on ka ülikoole, kes on rahade taotlemist jätkanud samal viisil, tõdevad paljud akadeemikud, et nad on rahastuse ja briti teaduse tuleviku pärast mures. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles