Juno saatis Maale esimesed pildid Jupiterist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juno pilt Jupiterist.
Juno pilt Jupiterist. Foto: AP / Scanpix

Möödunud esmaspäeval Jupiteri orbiidile jõudnud USA kosmoseagentuuri NASA kosmosesondilt Juno on saabunud Maale esimesed pildid.

Teisipäeval avaldatud ülesvõte näitab Jupiteri, mida ümbritseb kolm selle neljast suuremast kuust. Foto on tehtud laupäeval, mil Juno oli hiidplaneedist kolme miljoni miili ehk umbes 4,8 miljoni kilomeetri kaugusel. Isegi selle vahemaa pealt oli nähtav Jupiteri suur punane laik ehk sajandeid vana keeristorm, mille läbimõõt on Maa omast paar korda suurem.

Juno jõudis Jupiteri orbiidile pärast viieaastast, 2,7 miljardi kilomeetri pikkust teekonda 4. juulil. Lähenemise ajal lülitati ettevaatusabinõuna välja kosmoseaparaadi kaamera ja muud instrumendid. Need lülitati taas sisse mitu päeva hiljem.

Teadlaste sõnul pole lähivõtteid Jupiterist oodata enne järgmist kuud.

Jupiter on viies planeet Päikese poolt lugedes ning selle atmosfäär koosneb vesinikust ja heeliumist.

Juno jääb Jupiteri orbiidile tiirlema 20 kuuks, teeb selle aja jooksul 37 tiiru ümber planeedi ning sellele üha lähenedes peaks 2018. aastal ära põlema.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles