Nelja Saksa kadetti süüdistatakse mässule õhutamises õppeleaeval

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmemastiline Gorch Fock seisab ankrus Ushuaias, mis jääb 3000 km Buenos Airesest lõunasse. Pilt on tehtud 21. jaanuaril.
Kolmemastiline Gorch Fock seisab ankrus Ushuaias, mis jääb 3000 km Buenos Airesest lõunasse. Pilt on tehtud 21. jaanuaril. Foto: SCANPIX

Nelja Saksamaa merekadetti süüdistatakse mässu õhutamises mereväe õppelaeval Gorch Fockil.

Laeval juhtunu tõttu tabas kriitikatulv kapten Norbert Schatzi ja kaitseminister Karl-Theodor zu Guttenbergi. Avalikkuse arvates vastutab kapteni käitumise eest kaitseminister.

Väidetava vastuhakuni viinud sündmustejada sai alguse 7. novembril, kui kolmemastiline Gorch Fock oli õppereisil Lõuna-Ameerikas, vahendas Deusche Welle.

Raske õppepäeva ajal kukkus 27 meetri kõrguselt masti otsast alla 25-aastane ohvitseriks pürginud Sarah Lena Seele, kes suri saadud vigastuste tõttu 12 tundi hiljem.

Kui laevameeskond tahtis järgmisel päeval õppustega jätkata, siis neli kadetti keeldusid masti ronimast. Kapten Schatz ähvardas saata nad kodumaale ja kuulutada teenistuseks sobimatuteks.

Ajaleheni Bild jõudnud raporti järgi võib kadettide reaktsiooni osaliselt põhjendada laeval aset leidnud muude sündmustega. Näiteks surmajuhtumile vaatamata korraldas juhtkond järgmisel päeval metsiku peo.

Ka on räägitud kadettide liigsest kurnamisest ja koguni seksuaalsest ahistamisest.

Kaitseminister zu Guttenberg vallandas kapten Schatzi ja andis laevale korralduse naasta otsekohe Saksamaale Kieli sadamasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles