Saksamaa kavatseb Namiibia genotsiidi eest vabandada (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Saksamaa kavatseb Namiibia ees sajanditaguse põliselanike seas toime pandud genotsiidi eest ametlikult vabandada, kuid sellega ei kaasne kohustusi ega reparatsioone, ütles välisministeeriumi esindaja täna.

«Töötame välja valitsuste ühisdeklaratsiooni, mis sisaldab Saksamaa vabandust ja ühist arutelu ajaloosündmuste üle,» ütles välisministeeriumi kõneisik Sawsan Chebli.

Ühisdeklaratsioon Namiibia valitsusega võib olla aluseks parlamendi resolutsioonile, kuid see ei tähenda Saksamaa jaoks õiguslikke kohustusi, lisas Chebli.

Omaaegne Edela-Aafrika oli aastatel 1884-1915 Saksamaa koloonia. Kohalik herero hõim alustas 1904. aasta jaanuaris mässu ning tappis mitme päeva jooksul 123 Saksa tsiviilisikut. 1905. aastal ühines ülestõusuga nama hõim. Koloniaalvõimud reageerisid halastamatult ja kindral Lothar von Trotha allkirjastas hererode vastu kurikuulsa hävitamiskäsu.

Vangistatud namad ja hereerod surid laagrites nälga ja kurnatusse, paljudel raiuti pärast surma pea maha ja kolp saadeti Saksamaale teadusuuringuteks. Ülestõusu algul elas Namiibias kuni 80 000 hererot, kellest alles jäi vaid 15 000.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles